VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Palírny měly slabou sezonu, ovoce bylo vloni málo

Jindřichohradecko - Hruškovice a pálenka z jablek s datem sklizně ovoce 2007 bude vzácností. Špatné počasí zapříčinilo nedostatek.

6.3.2008
SDÍLEJ:

ALKOHOL. Tuto sezonu neměli v Pěstitelské pálenici Kardaška v Kardašově Řečici moc práce. Ovoce se vloni neurodilo. Na snímku stáčí hruškovici Alena Drunecká. Foto: Deník/Miroslava Kolářová

V Kardašově Řečici už vydávají objednané ovocné destiláty, slivovici ale nemají

„Je to opravdu katastrofální. V roce 2006 jsme pálili pro zhruba 550 až 600 lidí. Kdežto vloni na podzim se sešlo jen 130 zájemců,“ říká ředitel společnosti provozující Pěstitelskou pálenici Kardaška Pavel Podroužek.

Málo ovoce

Slivovici, tedy jeden z nejoblíbenějších ovocných destilátů, v Kardašově Řečici ani nepálili. Švestky totiž na podzim prakticky nebyly. Ke slovu se v malé míře dostaly pouze hrušky a jablka. Ovocné destiláty z nich už začala pálenice v těchto dnech vydávat.
Pavel Podroužek radí svým zákazníkům, aby v době velké úrody ovoce neváhali a výpěstky z vlastní zahrádky přivezli. „Jablka bývají většinou ob rok, švestky klidně až po čtyřech letech. Takže pokud chce mít někdo doma zásobu kvalitního pití, měl by na to myslet dopředu,“ míní a dodává, že pokud si člověk dá denně jednoho panáka pálenky, spotřebuje za rok úctyhodných 15 litrů destilátu.
„Vloni nic nebylo, ale předloni jsem si nechal dělat calvados, ale ten už je pryč. Pokud se letos urodí, zase asi využiji služeb pálenice v Kardašově Řečici,“ říká Svatopluk Doseděl z Jindřichova Hradce.

Kvalitní kvas

Pokud má někdo zájem o destiláty z Kardašovy Řečice, musí dodat na podzim ovoce a pak už jen čekat. Kvas, ze kterého se destilát vyrábí, připravují přímo tam. „Původně jsme chtěli vyjít zákazníkům vstříc a pálit i z kvasu, který si sami připraví, ale nakonec jsme od toho ustoupili,“ říká Podroužek s vysvětlením, že příprava kvalitního kvasu má svá pravidla a ta mnozí zákazníci buď neznají, nebo nedodržují.
Mezi takové nešvary patří skladování ovocného kvasu při nevhodné teplotě, která může způsobit nežádoucí octové kvašení, či přislazování.
To je navíc zakázané.

To potvrzuje i Stanislav Doležel, který ve Stříbřeci provozuje palírnu. Na rozdíl od Kardašovy Řečice se zde však pálí destilát pouze s dovezeného kvasu. Nemají tady totiž dostatečné skladovací prostory. O tom, že základem kvalitního alkoholu je dobrý kvas, je přesvědčen i Stanislav Doležel.

Zákon o pálení

Navíc upozorňuje na to, že se musí také dodržet zákon. Pálit se smějí pouze přebytky ze zahrádek, tedy vlastní výpěstky. Navíc si každý člověk může nechat vypálit za jedno výrobní období 30 litrů stoprocentního ethanolu, tedy 60 litrů padesátiprocentního destilátu.
„Zákazníci se nemusejí bát, množství jim samozřejmě ohlídáme,“ dodala Podroužek.

A co se vlastně dá všechno vypálit? V Kardašově Řečici přijímají švestky, hrušky a jablka. Mají však zkušenost i s višněmi a mirabelkami.
Ve Stříbřeci pak záleží na zákazníkovi, jaký kvas dodá. V této výrobní sezoně začali už 20. října 2007 a pálili tu například i směs rybízů a ostružin.

Autor: Miroslava Dočekalová

6.3.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Jak reklamovat koupený dům či byt

Dynamo České Budějovice - FC Hradec Králové.
30

Přímý souboj o post lídra se chvílemi měnil v exhibici

Bouřka odstřihla od elektřiny tisíce domácností

Jihočeský kraj - Řádění živlů z pátku na sobotu zaměstnalo spoustu lidí a mnohým zkomplikovalo život.

Malého Péťu režisér objevil při americkém fotbalu v Českém Krumlově

Český Krumlov/ROZHOVOR/ - Režisér filmu Václav Malhour, který před několika dny natáčel v Českém Krumlově další záběry do filmu Nabarvené ptáče, říká, že už je v Českém Krumlově pomalu jako doma.

Dačické náměstí rozezní údery kladiv do kovadlin

Dačice – Nejen se zkušenými mistry, ale také s mladými tovaryši černého řemesla se budou moci setkat návštěvníci Dačic, a to v rámci letošního ročníku Kovářských dnů, který začíná v pondělí.

OBRAZEM: Děbolín bavily divadelní hry

Jindřichův Hradec - Trojice divadelních vystoupení, trojice večerů. Děbolín má za sebou další divadelní festival.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení