„Oslavujeme vlastně po celou sezónu a koncert v divadle bude průřezem toho nejlepšího z celé naší dosavadní činnosti," láká na koncert zakladatel souboru Václav Šimeček. Za čtyřicet let stihli Třeboňští pištci odehrát více než 1100 vystoupení, a to nejen doma, ale i v zahraničí. Nejslavnější jistě bylo jejich účinkování ve Vatikánu, kde se jako teprve čtvrtý český soubor mohl představit přímo před hlavou katolické církve, papeži Benediktu XVI.
Manželé Šimečkovi si vždy velmi zakládali na osobním přístupu. „Vždy jsme si všechno dělali sami, od rozepisování not až po nácvik samotný," vyzdvihl hudební mistr. Za čtyřicet let prošlo souborem více než dvě stě účinkujících a nyní se zde schází hráči všech generací – od 20 do 70 let. „Zdravé jádro zůstává a teď s námi hrají především vysokoškoláci, kteří u nás začínali. I přesto, že studují po celé republice, scházejí se a trénují dál," pokračuje.
V minulosti sehráli Třeboňští pištci i třicet koncertů za rok. „Právě i kvůli tomu, že členové studují vysoké školy, jsme ten počet již trochu omezili," připustil. I tak ale v jejich repertoáru stále najdete na dvě stovky skladeb, které již většinou znají zpaměti.  „Základ tvoří renesanční a barokní česká i evropská hudba, ale hrajeme i lidové písně, spirituály i swingové melodie. Máme i vlastní aranže populárních písní," vyjmenoval Václav Šimeček.
Program svých koncertů ale většinou přizpůsobují podle toho, kdy a kde právě vystupují. „Jeden z nejkrásnějších koncertů posledních let jsme odehráli nedávno v kapli svaté Maří Magdaleny v Jindřichově Hradci, s kterým nám pomohl náš dlouholetý kamarád Miloslav Vokáč. I s jeho kapelou Jen tak tak jsme měli společné turné," upozornil na důležitou spolupráci.
Podle Václava Šimečka právě přátelství a spolupráce s lidmi, jako je Miloslav Vokáč, nebo Pavel Barnáš, je pro Třeboňské pištce obrovským přínosem. „Díky tomu, že nás podporují a pomáhají nám, můžeme dělat to, co děláme. Hudba byla vždy naším koníčkem a i ti, kteří s námi hrají dnes, do všeho dávají kus svého srdce. Bez toho by to totiž ani nešlo," uzavřel zakladatel souboru.

Petra Jouzová