Od pátku na řidiče na dálnici čeká značka Zimní výbava.


Podle Přenosilové pracovníci servisu odbaví denně kolem dvaceti zákazníků, kteří si přijedou nechat přezout letní pneumatiky za zimní. Zájem je podle ní stejný jak o levnější typy, tak i o značkové.


„Na zimních pneumatikách jezdím už týden. Podle mě na letních jezdí v zimě jen ignoranti. I kdybych je měl využít kvůli špatnému počasí jen jednou za zimu, nevyplatí se riskovat, že způsobím nehodu,“ podělil se o svůj názor Karel Mach z Dačic.

Zatímco někteří řidiči osobních aut výměnu ještě odkládají, většina majitelů firemních aut ji nepodceňuje a bývá mezi prvními zákazníky autoservisů.

Bez čekání

Hodně lidí se podle pracovníků servisů poučilo a přicházejí včas, aby se vyhnuli případnému dlouhému čekání. Najdou se však podle nich stále tací řidiči, kteří čekají, až napadne sníh. Někteří řidiči se domnívají, že zimní pneumatiky ušetří, když je vymění později. Podle pracovníků autodílen je to však zbytečná starost, protože jsou zimní pneumatiky již tak kvalitní, že je rozdíl ve sjíždění jen nepatrný.

„Přezouvání aut provádíme už čtrnáct dní, dalo by se říci, že v současné době nápor vrcholí, máme objednané zakázky na tři dny dopředu, ale záleží na domluvě, nikoho neodmítáme,“ vysvětlil spolumajitel Auto–pneu servisu v Nové Včelnici Petr Machoň.

Uskladnění kol

Včelnický servis nabízí také řidičům uskladnění pneumatik, které vymění, na dobu než je opět budou potřebovat, a to zcela bezplatně. Proto není divu, že této služby zákazníci, mezi kterými jsou i firmy, podle slov Petra Machoně hojně využívají.

Úschovu pneumatik nebo kol i s disky na dobu mimo sezonu nabízí také například jindřichohradecký servis Pneu – Máca. „Lidé si již na tuto službu zvykají a využívají ji stále víc. Za uskladnění čtyř kol na sezonu si účtujeme tři sta korun,“ upřesnil vedoucí provozovny Vladimír Máca mladší.

Od listopadu platí také nová vyhláška ohledně povinných zimních pneumatik na vozovkách, které jsou označeny novou dopravní značkou „zimní výbava“.

Nové značení

I když ji řidiči v okolí svého bydliště potkat nemusejí, měli by počítat s tím, že se s ní setkají třeba za hranicemi okresu, například na dálnici u Humpolce směrem na Jihlavu. „Tam, kde je tato nová značka, musí mít zimní pneumatiky čtyřmilimetrový vzorek, zatímco na ostatních silnicích je povolených 1,6 milimetru,“ uvedla okresní policejní mluvčí Věra Mžiková.

Síla vzorku na pneumatikách je však problémem některých řidičů celoročně. Například v úterý podle Věry Mžikové udělili policisté na Jindřichohradecku dvě blokové pokuty ve výši do dvou tisíc korun za sjetá kola.

Značky zimní výbava budou na dálnici už v pátek

Nová dopravní značka, která bude upozorňovat na to, že musíte mít zimní gumy mezi Humpolcem a Jihlavou na dálnici D1 bude platit již od tohoto pátku. Hejtman chce dosáhnout jejich zrušení. Bude kvůli tomu psát dopis ministrovi dopravy.

V ten samý den je tam začne montovat firma Značky Praha. Deníku to potvrdil firemní technik Antonín Seidl: „Značky máme vyrobené a v pátek je budeme na dálnici instalovat. Jde o 12 značek zimní výbava a čtyři značky konec zimní výbava.“

Budou jak na hlavním tahu, tak na všech vjezdech ve vymezeném úseku mezi 90. a 112. kilometrem dálnice. Podle Seidla zatím nebudou doplněny dodatkovou tabulkou, že platí od pěti stupňů Celsia, tak jak na to již dříve upozorňovalo ministerstvo dopravy

„Zakázku jsme dostali od Ředitelství silnic a dálnic a o žádné dodatkové tabulce tam není řeč,“ doplnil Seidl.

V praxi to znamená, že od chvíle, kdy budou značky na dálnici stát, musejí je řidiči začít okamžitě dodržovat. Jinak jim hrozí pokuta dva tisíce korun nebo ztráta jednoho trestného bodu.

Dosluhující hejtman kraje Vysočina Miloš Vystrčil se ale ještě na poslední chvíli bude snažit umístění značek zabránit.

„Rozhodl jsem se, že ministrovi pošlu v nejbližších hodinách dopis, aby umístění značek ještě přehodnotil a zrušil,“ řekl Deníku Vystrčil.

A důvod? „Nejsme v žádném případě proti zimním pneumatikám, ale podle našeho názoru jde o přehnaně rychlý a nepromyšlený krok. Silnice nižších tříd jsou tím ohroženy. Bude docházet k jejich devastaci a kalamitním situacím, které mohou zavinit řidiči kamionů bez zimní výbavy a budou z dálnice kvůli tomu sjíždět,“ upozorňuje hejtman. Podle něj přichází v úvahu mnoho jiných a schůdnějších variant.

„Například povinné použití zimních gum v případě, že bude souvislá sněhová pokrývka nebo vydat nařízení, že zimní výbava bude povinná na celé Vysočině,“ myslí si Vystrčil. Ten je zastáncem i radikálnějšího řešení, kdy budou platit zimní gumy pro celou republiku.

„Ministr by to měl zarazit a zasednout ke společnému stolu a vést o této problematice diskuzi se zástupci krajů,“ dodává Vystrčil.

Roman Martínek