Kde udeří příště a máme se bát? Tuto otázku si jistě kladou mnozí zvláště v předvánočním čase, kdy se lidé scházejí v očekávání největšího křesťanského svátku na mnoha kulturních akcích a shromážděních.

Například Jindřichohradečáci každoročně do posledního místa zaplní náměstí Míru při slavnostním rozsvícení vánočního stromu, které je letos naplánováno na neděli 29. listopadu.

Podle starosty Stanislava Mrvky není jediný důvod, proč by si tentokrát měli lidé toto sváteční setkání odpustit. Zároveň však dodává, že bezpečnost město v žádném případě nepodceňuje.

„Tyto záležitosti projednáváme se státní policií a své úkoly mají i naši strážníci. Vidím to tak, že Jindřichův Hradec je ze strategického hlediska natolik bezvýznamný, aby byl i ten sebemenší důvod se něčeho obávat," je přesvědčený Stanislav Mrvka, jenž si prý přeje, aby se lidé nedali zlomit.

„Extremistům se podařilo naplnit dva body svého programu. Vyvolali v Evropě strach a zároveň rozpoltili společnost, což bylo ostatně vidět i při úterních demonstracích. Já si ale myslím, že bychom naopak měli spojit síly a ukázat, že se nebojíme. Byl bych moc rád, aby se lidé nebáli chodit na takové akce, jako je třeba rozsvícení stromečku. Úplně doopravdy větší nebezpečí hrozí, když vyjedete autem na dálnici," míní starosta.

Zvýšená bezpečnostní opatření se nevyhnou ani větším koncertům, které chystaní například v jindřichohradeckém kulturním centru Jitka.
„Budeme zřejmě prohledávat batohy. Dřív jsme to dělali hlavně kvůli alkoholu, který sem hosté pronášeli. Nyní se zaměříme na nebezpečné předměty a zbraně," uvedl majitel kulturního centra Vladimír Pecka. Podle něho sice není příliš pravděpodobné, že by Česká republika a tím méně Jindřichův Hradec byly cílem teroristů. „Pro jistotu ale přijmeme nějaká bezpečnostní opatření.

I když podle mnohých se nebezpečí Jindřichohradecka netýká, mnoho z místních obyvatel pravidelně vyjíždí za předvánočními nákupy a atmosférou za hranice.

Nejeden vyprodaný autobus na vánoční trhy do evropských metropolí má nyní například i dačická kancelář Štefl Tour. Události, ke kterým ale nyní v Evropě dochází, mohou vše změnit. „Úpadku se bojím, máme v nabídce třeba i Norimberk. Zatím volala jen jedna zákaznice, ale teď, jak byl jeden den svátek, lidé měli čas se poradit. Do konce týdne budu vědět víc," míní majitelka cestovky Jaroslava Šteflová. „Termíny jsou až v prosinci, je ještě čas," říká s vírou, že klienti vyčkají na další vývoj situace.

Že předvánoční atmosféru Paříže či Vídně si mnozí letos raději nechají ujít, potvrdili na facebookovém profilu redaktorů Jindřichohradeckého deníku i někteří diskutující, kteří zde odpovídali na otázku, zda by se ve světle nedávných teroristických aktů na podobnou cestu vydali.
„Tak s dětmi určitě ne," vyslovil svůj jasný názor třeba Oldřich Syrovátka. Podobně se vyjádřil i další z diskutujících Miroslav Koller. „U nás bych se toho určitě nebál, myslím, že naše země rozhodně není v hledáčku nějaké mezinárodní teroristické organizace. Jestli se ale vydat na předvánoční trhy někam do západní Evropy, to je otázka. Vánoce asi budou pro radikály dost dobrá příležitost, jak se zviditelnit," míní.

Michaela Brožová se zítra chystá do Českých Budějovic na slavnostní zakončení oslav 750 let města, které se s velkým doprovodným programem koná na náměstí Přemysla Otakara II. „Samozřejmě obavy jsou. Na tuhle velkou akci se chystáme. Otázkou je, zda jít, či nejít. Pokud půjdeme jen sami, bez dětí, tak nejspíš obavy vypustíme a užijeme si spousty zábavy, i když malý červíček hlodat asi jistě bude," říká. Pokud by se však mělo jít s dětmi, nejspíš by do poslední chvíle podle svých slov váhala, zda je vystavit případnému riziku. „Zda není v tomhle případě, v této současné nepříznivé světové situaci, lepší zůstat doma. Nejspíš ano. Přeci jen, občas si některé věci musíme odpustit," míní.

Milan Soldán, Petra Lejtnarová