Většinou přicházejí na firemní e-mailové adresy a jsou rozesílány z různých internetových domén. Předmět zprávy obsahuje text „Výše pohledávky na vašem účtu" a číslo pohledávky.

„Já ho dostal v pondělí a hned jsem ho smazal. Trochu mě sice zarazil, ale jelikož podobných věcí chodí neustále docela dost, jsem už zvyklý na to moc nekoukat Spíš si myslím, že naletí lidé, kteří třeba moc neumí s počítačem," říkáAdam Muzikářz Hradce.

Také Jana Šindelářová ze Slavonic dostala podobný e-mail do práce. Lehce ji vyděsil a vzápětí prý letěl do koše.

Podle včerejšího vyjádření policejní mluvčí Hany Millerové zatím žádné oznámení nebo stížnost na tyto zprávy na jindřichohradeckou policii nedorazily. Přesto varuje před tím, aby lidé otevírali přílohu.

„Součástí e-mailu je příloha, tedy soubor s příponou .zip s názvem „smlouva" a její číslo. Je v ní spustitelný .exe soubor, který obsahuje virovou nákazu. Po jeho otevření dojde k napadení počítače a nainstalování škodlivého kódu, v tomto případě se jedná o trojského koně," upřesňujeHana Millerová.

Podvodný e-mail je šířen jako takzvaný spam, jehož cílem je navedení uživatele k otevření přílohy, a tím k infikování počítače škodlivým kódem.

Začátek textu

Vážený zákazníku, jsme velmi rádi, že jste vyuziváli produktu z naší banky. Dovolujéme Vás upozornit, že k 25. 04. 2014 dlužné částky na osobní účet ve vysi 7793.46 Kč. Nabízíme vám dobrovolně uhradit pohledávku v plné výši do 14. 05. 2014. Kopie smlouvy a platební údaje jsou připojeny jako soubor.

Otázka pro experta:

Jak může uškodit počítači podvodný mail?

Otevření přiloženého souboru v podvodném emailu může ohrozit počítač. Proto jsme se zeptali odborníka přes výpočetní techniku z jindřichohradecké společnosti Elzy Josefa Pivce:

V čem spočívá nebezpečnost takového souboru a jak se bránit?

Většina takových emailů obsahuje i přílohu v níž je spustitelný soubor. Ten může po otevření spustit v počítači virus, který může například odeslat z napadeného počítače citlivá data. Samotné tělo zprávy nebývá nebezpečné, ale to neplatí právě o příloze. Pokud někomu přijde podezřelý email, zvláště z domény, kterou nezná, je tou hlavní věcí jej neotevírat a dvojnásob to platí o přiložených souborech.