Jak ale vysvětlil vedoucí dačického odboru životního prostředí Jiří Müller, kácení topolů bylo nezbytné. „Věk těchto dřevin se pohyboval mezi 40 až 60 lety, což znamená, že byly na pokraji své životnosti, jelikož topol obecně není dlouhověká dřevina," objasnil s tím, že již delší dobu docházelo k padání i silných větví, což ohrožovalo bezpečnost.

Vykácením posledních stromů bylo v dačické kaskádě dokončeno omlazení zeleně, které bylo rozděleno do tří etap a začalo již v roce 2011 na hrázích rybníků Vondra a Horní Rybářský. Poté následovalo kácení u rybníka Dolní rybářský v roce 2013. Letos se k zemi poroučelo 13 topolů kanadských. Ten byl v minulosti jedním z nejčastěji vysazovaných druhů topolů.

Čtěte také: Ptačí chřipka uhodila v malochovu slepic v Dačicích

„Jedná se o rychle rostoucí, avšak krátkověký druh, který vyniká neobyčejně rychlým růstem, jehož porosty je možné těžit již ve 20 až 40 letech," vypověděl Jiří Müller a dodal, že kolem dačické kaskády byly topoly vysazeny již v padesátých letech minulého století.

Právě s ohledem na to, že stromy jsou již daleko za svou životností, a s ohledem na bezpečnost kolemjdoucích, zažádalo město již před šesti roky o povolení kácení těchto dřevin. Jak ale ujistil tajemník dačického úřadu Zdislav Páral, za pokácené stromy budou v téže lokalitě vysazeny ještě letos nové. „Nebude se již jednat o topoly kanadské, které u nás nejsou původním druhem. Vysadíme vhodnější druh," zmínil.

Nová výsadba:
Za stromy pokácené v roce 2011:
38 dubů letních
7 třešní ptačích
Za stromy pokácené v roce 2013:
20 dubů letních
6 třešní ptačích
Za stromy pokácené v roce 2017:
14 habrů obecných