Strážníci městské policie totiž mají nově k dispozici dvě jízdní kola, na kterých se budou vydávat do terénu.
Město i strážci zákona si od možnosti využívat při své práci bicykl slibují častější kontroly částí města, kam se tolik nedostanou služebním autem. Cyklohlídka bude moci kontrolovat například místa, kde se venčí psi, či zahrádkářské kolonie. Kola budou sloužit i k rozvozu písemností občanům a zastupitelům.

K dalším nezanedbatelným výhodám patří úspora peněz při provozu služebního vozidla a navíc se dostanou více k občanům.

Již 12 let jízdní kola využívají i strážníci Městské policie v Jindřichově Hradci. Podle vrchního strážníka Luboše Müllera má cyklohlídka svá pro i proti. „Na kole je strážník mobilnější, zkontroluje prakticky celé město, na druhé straně strážník při pěší obchůzce nemusí při řešení nějaké záležitosti mít ještě starosti právě o jízdní kolo, jak ho zajistit a podobně. Ale obecně se nám hlídky na kolech osvědčily," míní vrchní strážník Müller.
Na druhé  straně v Třeboni, kde se bicykl vzhledem k rovinaté krajině přímo nabízí, strážníci od tohoto dopravního prostředku ustoupili.

„Kdysi jsme to zkoušeli, ale na  poměry Třeboně a s ohledem na počet strážníků se nám jízdní kola neosvědčila. Pro nás je lepší kombinace dojet někam služebním autem a pak místo okolo projít pěšky. Za dvanáct hodin najedeme kolem 45 kilometrů, což znamená čtyři kilometry za hodinu a zbytek je pěší služba," vysvětluje třeboňský vrchní strážník Vladimír Školka.

Zatímco strážníci v Třeboni volí raději pochůzky, jejich kolegové od Policie ČR letos od jara vyrážejí do terénu také na kolech. Podle policejní mluvčí Hany Millerové mají po dvou jízdních kolech policisté na obvodních odděleních v Třeboni a Jindřichově Hradci a jsou k nim zaškolení a vybavení čtyři policisté.

„Jejich nasazení je hodně závislé na množství trestné činnosti v teritoriu. Využití je především v letních měsících, kdy policisté na kolech zajíždějí do chatových oblastí, kempů a podobně. Denně ujedou kolem 40 až 50 kilometrů a na trase provádějí běžný výkon služby," sdělila Hana Millerová.