Z klání „Chutná hezky jihočesky 2008“ si cenu odnesl Tuzemák, chléb i uzený kapr.

Druhý ročník soutěže, kterou pořádá Regionální agrární komora, si klade za cíl upozornit na kvalitní potraviny místních výrobců.

Letos poprvé byly do soutěže zařazeny i alkoholické výrobky. Pro Jindřichohradecko to znamenalo hned dvě ocenění ze čtyř.

Jindřichohradecký Tuzemák z Fruko – Schulz získal zvláštní cenu poroty. ,,Tuzemák totiž přesahuje hranice Jihočeského kraje, je tradiční a kvalitní,“ zdůvodnil výhru asistent obchodního oddělení firmy Josef Kocar. Řekl, že si umístěním Tuzemáku byli tak jisti, že ani nezkoušeli nominovat další výrobky.

,,Znamená to pro nás určitě další zvýšení prestiže. Příští rok do soutěže vybereme zase nějaký zajímavý produkt,“ dodal Kocar.

Druhým alkoholickým úspěchem byla Strážská černá paní z jindřichohradecké rodinné likérky Hill´s Liquere. Ta získala druhé místo v kategorii ostatních výrobků. ,

,Tomuto likéru z šípků a trnek říkáme splněné přání Emy Destinnové, protože si o něj napsala sama umělkyně v dopise z New Yorku v roce 1920. Mírně vychlazený chutná mužům i ženám,“ vysvětlila spolumajitelka likérky Ilona Musialová a pokračovala, že z ceny byla velice překvapená a potěšená. ,,Jsem ráda, že se dělá něco pro to, aby se zviditelnily regionální manufaktury,“ dodala.

Zvláštní cenou, jako výrobek se silným vztahem k regionu, ocenila porota i uzené kapří podkovy od společnosti Fish market z Třeboně. Podle ředitele firmy Emericha Čížka se původně chtěli do soutěže přihlásit s jiným výrobkem, ale ten nesplňoval kritérium, že produkt musí být určen k přímé konzumaci.

Fish market totiž vyrábí hlavně mražené ryby.
,,Z ocenění máme velikou radost. Myslím, že soutěže tohoto typu mají smysl, protože zákazník, kterému není jedno, co jí, se díky takovému ocenění může na trhu lépe zorientovat a rozeznat kvalitní výrobek,“ poznamenal Čížek.

Třetí cenu v kategorii pekárenských výrobků získal vícezrnný chléb Linea z dačické pekárny Rostislava Homolky. ,,Do soutěže jsme se původně ani přihlásit nechtěli. Pořadatel nám účast ale několikrát nabízel, tak jsme nakonec nominovali dva druhy chleba. Myslím, že ten celozrnný vyhrál díky tomu, že je zdravý a bez jakýchkoli emulgátorů,“ uvedl Homolka.

Do soutěže se přihlásilo 37 subjektů s téměř 150 výrobky. Jedenáctičlenná porota hodnotila potraviny ve čtyřech kategoriích.

Eliška Bučinová