Většině obcí se ale takový diktát nelíbí a Jindřichohradecko není výjimkou. Například v Lužnici, kde je kromě oblíbeného kempu i mnoho dalších ubytovacích kapacit, je aktuální výše rekreačního poplatku 7 korun na noc. Přitom je nyní možné vybírat až 15 korun.

„Obce by o tomhle měly rozhodovat samy. Všude jsou jiné podmínky. Navýšení na 27 korun je dost výrazné," míní starostka Miroslava Kolouchová. Podle ní by se to mohlo odrazit i na počtech turistů. „Mnozí ubytovatelé to mají jen jako přivýdělek, nemají tolik klientů a tohle by další mohlo odradit," říká starostka, která je pro, aby zůstala možnost volby, zda a v jaké výši se poplatek bude či nebude vybírat.

Starosta Příbraze Jiří Němec má podobný názor. V jeho obci se dosud poplatek za rekreační pobyt nevybírá, přestože zde je hned několik ubytovacích zařízení. „Je to volitelné a my ho nemáme. Ani jsme o jeho zavedení neuvažovali, protože jednak administrativa s tím spojená je podle nás zbytečná a navíc příjem do rozpočtu by nebyl nijak výrazný," podotkl. S místními podnikateli o možné změně zatím nehovořil. „Necháváme to, až jak to dopadne. Pak budou ubytovatelé první, kdo se to dozví," dodal.

V Třeboni vybírají poplatek na horní hranici, tedy 15 korun, loni do rozpočtu přibylo 4 053 851 korun. „Pokud hovoříme přímo o poplatku lázeňském a záměru nastavit stejnou výši pro všechny, může to znamenat v tomto konkrétním ohledu sjednocení konkurenčních podmínek. Otázkou je povinná zpětná investice do cestovního ruchu. Město Třeboň má lázeňský a rekreační poplatek na stejné výši. Úprava by samozřejmě přinesla peníze do rozpočtu, nicméně situace Třeboně je oproti ostatním lázeňským místům naprosto specifická, jelikož město je vlastníkem obou místních lázeňských zařízení. Do infrastruktury lázeňství i samotného cestovního ruchu město investuje průběžně a dlouhodobě.," vysvětlila tisková mluvčí města Jitka Bednářová.

Co říká zákon

Zákon o místních poplatcích 565/1990 Sb., § 1 Obce mohou vybírat tyto místní poplatky (dále jen „poplatky"): … b) poplatek za lázeňský nebo rekreační pobyt … § 3 (1)Poplatek za lázeňský nebo rekreační pobyt platí fyzické osoby, které přechodně a za úplatu pobývají v lázeňských místech a v místech soustředěného turistického ruchu za účelem léčení nebo rekreace, pokud tyto osoby neprokáží jiný důvod svého pobytu. … (5) Sazba činí až 15,- Kč za osobu a za každý i započatý den pobytu, není-li tento dnem příchodu.

Petra Lejtnarová