Prázdniny jsou nejen obdobím bezstarostného veselí a příjemného nicnedělání. Plné ruce práce mají v těchto dnech lékaři, kteří zápasí s každoroční vlnou typicky prázdninových úrazů, které dokáží letní pohodu předčasně utnout nejen dospělým, ale hlavně dětem.

„Mám zkušenost s úrazem na kole. Vloni jsem najel na písek, smeklo se mi kolo a já přelítl přes řídítka. Narazil jsem si žebra, loket a měl nějaké odřeniny. Úraz byl ale mírnější díky helmě, bez které nevyjedu," napsal nám na facebook napříkladLukáš Korbel.

Zvýšený nárůst takových úrazů zaznamenala i vedoucí lékařka dačické záchrankyLadislava Fabešová.

„Přibývá zejména různých nehod cyklistů. Jsme v rekreační oblasti a v létě je tu jejich pohyb opravdu velký. Lidé by neměli zapomínat na helmu a dobré je snažit se vyhnout silnicím s hustým provozem a hlavním tahům," radí Ladislava Fabešová a dodává, že pády z kola nejsou ale zdaleka jediným problémem, zvláště v letošním horkém počasí. „Důležité je nezapomínat na pitný režim a pokrývku hlavy. Přivodit si úžeh nebo úpal je totiž ve vedrech, jaká panují, velice snadné," varuje primářka a upozorňuje, že zvýšený dohled by měli rodiče také věnovat svým dětem. Právě ony jsou totiž o prázdninách ohroženy více než kdo jiný.

Místo u vody či na hřišti pak tráví letní měsíce na nemocničním lůžku. Ty nejtěžší případy pak končí v Centru dětské traumatologie českobudějovické nemocnice, kde je průměrně hospitalizováno okolo šedesáti až sedmdesáti dětských pacientů měsíčně. V červenci a srpnu ale jejich počet rázem vyskočí na sto dvacet. „V letních měsících a o prázdninách se počet dětí, které denně ošetříme na naší úrazové ambulanci, zvyšuje na dvou až trojnásobek," potvrdil vedoucí lékař centraPetr Toufar.

Podle zástupce primáře dětského oddělení budějovické nemocnicePetra Klímyse prý navíc nejedná o žádné banality.

„To nejsou odřená kolena, ale závažné úrazy vyžadující hospitalizaci a často i chirurgickou léčbu," poznamenal Petr Klíma.

„Co se týče závažnosti, jsou na prvním místě těžké a bohužel velmi časté úrazy hlavy, které nezřídka končí smrtí či trvalými následky. Děti padají zásadně na hlavu, nejzranitelnější část svého těla. Mají totiž v poměru k tělu větší a těžší hlavu, takže počet pádů na ni je výrazně vyšší, než u dospělých," uvedl zástupce primáře, který si postěžoval zejména na nebezpečnost některých v poslední době tolik oblíbených atrakcí, jako jsou nejrůznější trampolíny a skákací hrady.

„Tam, kde kdysi docházelo k nejčastějším úrazům hlavy, tedy u pádů z kol či kolečkových bruslí, došlo v posledních letech díky účinné prevenci v nošení ochranných přileb ke zřetelnému zlepšení. Bohužel tuto bilanci zvrátily pády z různých hopsadel v dětských zábavných koutcích a parcích. Zde neplatí žádná pravidla, neexistuje vyškolený dohled a zcela chybí jakékoli ochranné pomůcky. Dochází tak k vypadnutí dítěte zcela mimo tuto atrakci nebo kontaktu dětí uvnitř. Koordinace pohybu v tomto prostředí je obtížná a každý nekontrolovaný pohyb je nebezpečný," zdůraznil.

Poměrně časté jsou prý u dětí rovněž zlomeniny v oblasti lokte, které často nelze léčit konzervativně a děti tak končí na operačních sálech. „Byli jsme na pohotovosti se synem mé přítelkyně. Když neopatrně běžel, upadl na loket, naštěstí se zlomenina na pohotovosti nepotvrdila. Ale setkali jsme se tam právě i s dívkou se zlomenou ruku a čekal jí transport do budějovické nemocnice," popsal svou zkušenost s letními úrazyMartin Lejtnarz Jindřichova Hradce.