Nejen nový městský pivovar s restaurací, ubytováním a lázněmi, ale také například virtuální svět, muzeum voskových figurín nebo pěstírnu konopí pro lékářské účely. I takové nápady se objevily v plánech, které obyvatelé města zasílali na radnici k tématu budoucí rekonstrukce poničeného pivovaru v sousedství hradeckého zámeckého areálu.

Co všechno lidé navrhovali?
- V anketě se sešlo velké množství návrhů. Jednoznačně se lidé shodovali na dvou z nich: na myšlence obnovení městského pivovaru a na otevření restaurace či pivnice.
- Další podstatná část nápadů navrhovala využít prostory komplexu například ke zřízení divadla, které Hradec nemá, k zařízení ubytování nebo jako lázně/wellness. Celkem sedm z návrhů se také zabývalo vznikem muzea pivovarnictví.
- Nebyla nouze ani o více či méně bizarní návrhy, například městské dětské hrací centrum, dům dětského umění, virtuální svět, muzeum motocyklů či muzeum voskových figurín, penzion pro seniory, obchodní dům, městská truhlárna nebo pěstírna konopí pro lékařské účely.

S výstupy z ankety, která v Hradci trvala po dobu letošních letních prázdnin, se v tomto týdnu seznámili radní města. Zároveň také jmenovali osmnáctičlennou komisi, která bude s náměty Hradečáků dále pracovat. „Výstupem by po nějakém čase mělo být připravení podkladů pro zpracování projektu pro tuto náročnou rekonstrukci. Komise se skládá z vedoucích odborů městského úřadu, zástupců jednotlivých stran v zastupitelstvu a také dvou zástupců Národního památkového ústavu,“ sdělil starosta Stanislav Mrvka.

V letošním roce se v pivovaru, který radnice koupila od soukromého majitele za 7,8 milionu korun, odehrávají záchranné práce, tedy vyklízení sutin po požáru a stavba provizorního zastřešení, které má zabránit dalšímu chátrání stavby. Toto zabezpečení vyšlo radnici na téměř čtyři miliony korun. Zatím není jasné, zda s přestavbou tohoto rozlehlého areálu bude počítat už rozpočet příštího roku, či se skutečně začne stavět až v roce 2019.

Prostranství před Masnými krámy na náměstí Míru v Hradci čeká úprava ještě do konce letošního roku.
Na náměstí Míru zpomalí řidiče práh

Komise, kterou jmenovala rada města:
Jana Říhová, vedoucí odboru kanceláře starosty
Radim Staněk, vedoucí KD Střelnice
Blanka Slavíková, vedoucí odboru správy majetku města
Bohumil Krejčí, vedoucí odboru výstavby a územního plánování
Petra Vozábalová, vedoucí oddělení územního plánování
František Chmelík, vedoucí odboru životního prostředí
Zdeňka Šindelářová, vedoucí odboru sociálních věcí
Jitka Čechová, vedoucí odboru školství
Vladimír Krampera, vedoucí odboru rozvoje
Pavel Jerie – zástupce Národního památkového ústavu Praha, památkář
Eliška Výborná - zástupce Krajského úřadu Jihočeského kraje, oddělení památkové péče
Tomeš Vytiska – zastupitel, zástupce KSČM
Vladislav Burian – radní a zastupitel, zástupce SNK-ED
Marcel Kaštovský - zástupce ANO
Tomáš Krajník – zástupce TOP 09
Ladislav Mátl – zástupce VPM
Tomáš Blábolil – zástupce ODS
Jaroslav Beran – radní, zastupitel, zástupce ČSSD