Vedoucí pracovníci škol na Jindřichohradecku se  vesměs shodují, že žádné razantní změny neplánují. „My jsme závislí na autobusovém spojení, takže tak, jak je vše nyní nastaveno, nám to vyhovuje. Proto žádné změny zatím neplánujeme," řekla zastupující ředitelka Mateřské a základní školy v Českém Rudolci Vlasta Dušejovská.

V Základní a mateřské škole v Deštné právě kvůli autobusovému spojení mají  vyučování posunuté již delší dobu. „Začínáme již v půl osmé, velká přestávka má 15 minut místo dvaceti. Ale je možné, že ještě něco malinko pozměníme v odpoledním vyučování, nicméně o tom se bude teprve jednat," sdělil zástupce ředitele František Poslušný.

V Základní škole Na Sadech v Třeboni s délkou přestávek také hýbat nebudou. „Spoje nám navazují, takže v tomhle ohledu problém není a tudíž ani důvod cokoli měnit. Je ale možné, že ještě k nějaké drobné úpravě dojde, a to u odpoledního vyučování. Například u výtvarné nebo hudební výchovy, ale to ještě musíme projednat se školskou radou," upřesnila ředitelka školy Jana Polčáková.

Naopak v dačické Základní škole v ulici Boženy Němcové využijí alespoň prodloužení dopoledního vyučování. „Čtvrtá a pátá třída bude mít dopoledne šest hodin, čímž odpadne odpolední výuka, jedná se především o všechny typy výchov," řekla ředitelka  Irena Tomandlová.

 Ani na jindřichohradeckých středních školách zásadní změny v přestávkách ředitelé neplánují. „My máme už rozvrh připravený a žádné razantní změny v něm proti jiným rokům nejsou," potvrdil ředitel Gymnázia Vítězslava Nováka v Jindřichově Hradci Miloslav Vokáč.

Stejného názoru je i ředitelka Střední zdravotnické školy Běla Picková: „Zůstáváme při starém režimu, vyhovuje nám, takže jsme ani o žádných možnostech něco měnit neuvažovali."

Petra Jouzová