„Těsně před třináctou hodinou přišlo na tísňovou linku oznámení o popálení dvou mužů, kteří opravovali bagr. Pravděpodobně při svařování bagru došlo k výbuchu jeho palivové nádrže, následkem čehož došlo k rozsáhlému popálení dvou pracovníků," uvedla policejní mluvčí Martina Joklová.

„Případem se bude zabývat Oblastní inspektorát práce pro Jihočeský kraj a Vysočinu," doplnila Martina Joklová.

Lom pod Libínem vlastní společnost Reno Šumava. Podle místopředsedy představenstva společnosti Zdeňka Haranta mají dva pracovníci popáleniny na horních a dolních končetinách a na obličeji v rozsahu padesát a čtyřicet procent. Rodiny všech zraněných jsou o celé události informovány," uvedl Zdeněk Harant.

Jeho slova potvrzuje i informace tiskové mluvčí jihočeských záchranářů. „Dva dělníci ve věku 43 a 58 let utrpěli rozsáhlé popáleniny 
II. a III. stupně. Stav staršího muže byl vážný," shrnula mluvčí Petra Kafková.
Jak k události dodal Zdeněk Harant, příčinou vznícení nafty a bagru byla zřejmě okuj, která se při svařování dostala do nádrže.

Na Prachaticku se jedná 
o druhý závažný pracovní úraz v rozmezí necelého čtvrt roku. Policie dosud neuzavřela vyšetřování pracovního úrazu se smrtelnými následky z konce července. Tehdy při natírání sloupů vysokého napětí na Vimpersku zemřeli dva Slováci.