„Určitě máme méně přihlášek než v minulých letech, v porovnání s loňskem je to o nějakých patnáct," říká ředitel jindřichohradeckého gymnáziaMiloslav Vokáč.

Podle něho by to mohlo být i tím, že právě na gymnáziích jsou povinné testy Scio. „Ostatní střední školy si písemné testy připravují samy, například z biologie nebo jiných předmětů. Scio je podle mě hlavně pro ty mladší náročné. Jsou to spíš psychologické testy, než aby tam děti předvedly něco ze svých skutečných znalostí," míní ředitel, který se tak neztotožňuje s názorem, že by se díky těmto testům měly na gymnázia dostat jen ty nejlepší děti. „Stejně se sem běžně nehlásí žádní čtyřkaři, zcela výjimečně třeba s trojkami," dodal.

Najdou se však i takoví, kteří se na přijímačky vyloženě těší. „Náš syn ano, má zkoušky rád, bere je i jako srovnání, ale chtěl by se sem skutečně dostat," říká tatínek Šimona Steinera ze Strmilova, který se hlásí na osmileté studium,Michael Steiner.

ToZita Švarcováskládala testy na čtyřletý obor gymnázia. „Chtěla bych se sem dostat hlavně proto, že má tahle škola dobrou pověst a já chci opravdu kvalitní vzdělání," je přesvědčená žákyně devátého ročníku.

Podle ní i jejích spolužaček z 6. základní školy v Jindřichově Hradci byly testy u přijímacích zkoušek poměrně těžké. „Ale u přijímaček na třeboňském gymnáziu se mi zdály ještě těžší," upozornila Klára Frühaufová.

anketa - kde byste chtěli studovat?

O tom, jak u přijímacích zkoušek žáci uspěli, se dovědí do tří dnů. Pro ty, kteří štěstí mít nebudou, vypíší někteří ředitelé druhá kola. Jestli to bude i na jindřichohradeckém gymnáziu, ještě není jisté. „To se rozhodne až poté, co nám budou doručeny zápisové lístky, kterými žáci potvrdí zájem o studium," předeslal Miloslav Vokáč.

Na střední zdravotnické škole už ale nyní vědí, že druhé kolo bude. „Letos je vidět, že je méně deváťáků, a tak i my, jako asi většina škol, bude druhé kolo vypisovat," uvedla ředitelka školyBěla Picková. Předpokládá, že by mohlo být přibližně v polovině května. „Zájemci by určitě měli sledovat náš web, kde najdou všechny potřebné informace," doplnila.

přijímací zkoušky

výsledky přijímacího řízení se vyhlašují do 3 pracovních dnů po termínu konání zkoušky

odvolání uchazeče proti rozhodnutí ředitele školy o výsledku přijímacího řízení lze podat ve lhůtě 3 pracovních dnů od doručení rozhodnutí

zápisový lístek, který potvrzuje zájem o studium, je nutnéodevzdat řediteli střední školynejpozději do 10 pracovních dnů ode dne oznámení rozhodnutí o přijetí

termín případného druhého kola přijímacích zkoušek určí ředitel střední školy

Petra Jouzová