„Jedná se o průběžné financování, můžeme tedy ministerstvu, které dotaci poskytne, průběžně předkládat faktury k proplacení. Není to tak, že bychom to nejprve zaplatili celé ze svého a oni nám potom peníze formou dotace vrátili,“ vysvětlil zastupitelům radní Bohumil Komínek.

Podle vedoucí odboru školství Jitky Čechové ukazují poslední roky, že kapacita hvězdárenské školky nestačí. „Některé děti ze sídliště Hvězdárna a okolí tak musí do školky v Jáchymově ulici, pod kterou Hvězdárna spadá, a to se rodičům moc nelíbí,“ uvedla.

V současné době pojmou jindřichohradecké školky celkem 850 dětí. Volná místa jsou pouze čtyři. Nová třída na Hvězdárně by dalších 28 děti mohla přijmout už od ledna 2020.

Podle Jitky Čechové, vedoucí odboru školství, vznikla školka na Hvězdárně jako náhrada za původní školku v ulici Ruských legií, která měla kapacitu 42 dětí. Do školky na Hvězdárně se jich nyní vejde celkem 86 – z toho celkem 30 do dvou speciálních tříd pro děti s vadami řeči.

„V průběhu zpracování projektu na výstavbu vyvstala potřeba alespoň jedné speciální třídy, logopedické, s tím, že jedna třída pro děti s vadami řeči tou dobou byla v Růžové ulici. Stavebně to bylo obtížné řešit, takže na Hvězdárně vznikly hned dvě třídy a děti z Růžové se přestěhovaly do té nové,“ vysvětlila.

V současné době potřeba umístění dětí do speciálních tříd je velmi vysoká a je o ně velký zájem. Hvězdárenská školka tam přijímá nejen hradecké děti, ale i ty z okolních obcí na doporučení odborníků. Jak Jitka Čechová uvedla, děti z okolí Hvězdárny musí občas mířit do školky v Jáchymově ulici. „Proto jsme novou přístavbou třídy pro dalších 28 dětí chtěli rodičům vyhovět,“ dodala.

MŠ Hvězdárna
- Je odloučeným pracovištěm 2. MŠ v Jáchymově ulici.
- Má v současné době čtyři třídy – dvě „běžné“ s kapacitou po 28 dětech a dvě pro děti s poruchami řeči po 15 místech.
- Přístavba přidá 28 míst.