„Letos zatím evidujeme jen tři záchyty encefalitidy. Loni jsme jich měli jedenáct," informovala vedoucí jindřichohradeckého protiepidemického oddělení krajské hygienické stanice Lenka Weinerová. Zároveň však dodala, že nějaké případy mohou být ještě dohlášeny. „Aktivita klíšťat teď zase stoupá, navíc začaly růst houby a lidé chodí víc do lesa. Pravděpodobně ale bude letos případů opravdu méně," míní epidemioložka.

Počasí tak může být jedním z faktorů, které počty nakažených ovlivňují. Podle Lenky Weinerové bývají první případy encefalitidy hlášeny již ve 13. týdnu a poslední pak až ve 49. týdnu roku. „Nejvíc jich bývá kolem 30. a také 37. týdne. Například když je ale suchý a teplý srpen jako letos, aktivita klíšťat je nízká," vysvětlila.

Přestože počty nakažených klíšťovou encefalitidou na Jindřichohradecku letos klesly, výskyt lymeské boreliozy je srovnatelný s loňským rokem. Jindřichohradečtí epidemiologové evidují kolem třiceti případů. Na lymeskou boreliozu však na rozdíl od encefalitidy zatím neexistuje účinné očkování.

Jak vyplývá z údajů Všeobecné zdravotní pojišťovny, rok od roku stoupá počet klientů, kteří se proti klíšťové encefalitidě nechávají očkovat.

„Zatímco ještě za celý rok 2013 si nechalo příspěvek na toto očkování od VZP vyplatit pouhých 13 749 klientů, letos to už za prvních devět měsíců roku bylo 69 584 klientů," uvedl tiskový mluvčí pojišťovny Oldřich Tichý. Z toho na Jindřichohradecku příspěvek čerpalo 1 397 lidí.

Vyšší zájem o očkování ze strany pacientů potvrzují i lékaři. „Zájemců je opravdu víc. Častěji nechávají rodiče očkovat menší děti, než ty starší. Navíc se vždy ptáme, jestli se nechávají očkovat i rodiče a ti nám to potvrzují," říká dětská lékařka z Dačic Tamara Hejlová. Očkování doporučuje i proto, že jsou jednou z více zamořených oblastí.

Na očkování přispívá většina pojišťoven přibližně od 300 do 1500 korun.

Petra Lejtnarová