„V pátek 26. června se přehnala nad Slavonicemi bouřka a ve 21 hodin se vylil ze svých břehů Slavonický potok. Vodní příval netrval příliš dlouho, neopakovala se proto naštěstí situace z června roku 2006, kdy bylo zaplaveno velké množství budov i ve větší vzdálenosti od potoka,“ uvedl Libor Karásek ze Slavonic.

Přesto podle něj i tentokrát vznikly škody na majetku a dobrovolní hasiči měli ještě v sobotu plné ruce práce při odčerpávání zaplavených sklepů. Vodou postižení občané podle jeho slov kritizovali nedávno provedenou úpravu chodníku v ulici Na Potoku, která dle jejich názoru zpomalila odtékání vody do potoka a snížila tak účinnost v minulosti zbudovaného odvodňovacího příkopu.

Nepochopení

Problémy s dokončením realizace projektu na protipovodňovou stoku má vedení Domanína, který je chráněn polohou před vodními toky i hladinami rybníků. Přesto tam lidé pamatují rok 2002, kdy voda z prudkých dešťů valící se z polí dolů do vsi zaplavila nejen garáže a sklepy, ale také některé obytné části domů.

„Bohužel se nám nepodařilo získat svolení tří vlastníků pozemků, z nichž dva jsou přímo z Domanína, takže stoka zůstává v provizorním stavu, v jakém byla vybudována v roce 2002,“ uvedl místostarosta Domanína Zdeněk Neumann s tím, že vypracovaný projekt je již zanesený ve schváleném územním plánu obce.

Kritická místa

Nejpostiženější oblasti však v minulosti byly v povodí řek. „Spolupracovali jsme před lety s Povodím Vltavy při přípravě hromadného protipovodňového opatření. Byla zhotovena třetí změna územního plánu, kde je zaneseno záplavové území,“ uvedla místostarostka Lužnice Miroslava Kolouchová. Jejich obec pod Rožmberkem byla v roce 2002 evakuována, protože hrozilo protržení hráze rybničního velikána.

„Povodí Vltavy nechalo koryto řeky vybagrovat a jsou vyčištěné i břehy, kde hodně porostů po povodních odumřelo. Proto jsme v posledních dešťových dnech problémy s vodou nezaznamenali,“ vysvětlila Kolouchová.

„Největší státní investicí bylo zabezpečení Novořecké hráze, jejíž protržení v roce 2002 způsobilo pohromu. Vloni byla dokončená její oprava a v současné době pokračuje projekt Povodí Vltava na vybudování přepouštěcího zařízení na Rozvodí,“ uvedl místostarosta Třeboně Zdeněk Mráz.

Prací na tom, aby se velké vodě předešlo, bylo podle jeho slov uděláno hodně. Například pomohlo i to, že rybáři odtěžili velké množství nánosu mezi mosty ve Staré Hlíně, kde vedení města nechalo také vybudovat protipovodňový val.

V Suchdole nad Lužnicí bylo vloni podle starosty Jana Kroniky rozšířené a zpevněné opěrnými zdmi koryto Černého potoka, který tvoří hranici mezi Hrdlořezy a Dvory nad Lužnicí a jeho koryto bylo vyčištěné v Tušti. Letos budou stejné práce provedené v Suchdolském potoce.