Škola jako první a zatím jediná v resortu ministerstva zemědělství získala autorizaci a může provádět od 1. ledna tohoto roku přezkoušení znalostí dospělých lidí a následně jim udělovat certifikát, který má mezinárodní platnost.

SOU rybářské má tedy možnost od letošního února nabízet zájemcům získání dílčí kvalifikace v oblasti líhňař, pstruhař, zpracovatel ryb, rybníkář a chovatel vodní drůbeže.

Pokud někdo dlouhodobě pracuje v jednom z uvedených oborů, i když má původně odlišné zaměstnání, může se nyní nechat přezkoušet a získat tak osvědčení o svých pracovních schopnostech.

„Když se takový člověk musí z nějakého důvodu zajímat o nové zaměstnání, třeba i kvůli tomu, že se přestěhuje, může mít problémy s tím, že po něm budou požadovat potřebné vzdělání, i když práci vykonával dlouhodobě,“ řekla zástupkyně ředitele SOU rybářského v Třeboni Věra Davidová.

Začátky

V roce 2007 vstoupil v platnost zákon č. 179 / 2006 Sb. o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání.

Tento zákon umožňuje získání dílčí kvalifikace potvrzené osvědčením pro určitý obor, který uchazeč dobře ovládá a má k němu potřebné znalosti prověřené každodenní praxí.

Osvědčení může uchazeč získat od autorizovaných středních škol nebo středních odborných učilišť.

Střední odborné učiliště rybářské se zapojilo do projektu rozvoje vzdělávání dospělých jako první.

Tento projekt je řízen Ministerstvem školství ČR a partnerem je Národní ústav odborného vzdělávání v Praze v rámci projektu Uznání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v síti škol poskytujících vzdělávací služby dospělým (UNIV).

Podání přihlášky

Pro získání dílčí kvalifikace musí zájemce vykonat zkoušku. „Stačí, když kontaktuje naši školu. Probereme s ním, zda je schopen zkoušky absolvovat, a pak stačí podat přihlášku,“ řekl pedagog SOU rybářské Luděk Možíš.

Dodal, že je dobré, když zájemce dostane hodnocení od zaměstnavatele, které předloží s přihláškou.

Pak následuje dohoda termínu přezkoušení. Termín je podle Možíše obvykle dvacet jedna dní, ale je možné domluvit se i na kratší době. Zkouška samotná trvá několik hodin.

Přezkoušení si musí jednotlivci zaplatit. V ceně je zahrnutý materiál, se kterým při ní pracují, a finanční ohodnocení zkušební komise, která bývá dvou až tříčlenná.

„Podle náročnosti to může být od jednoho až po čtyři tisíce korun. Vyplatí se, když se zkoušek účastní více lidí najednou, cena se pak pro jednotlivce snižuje,“ upřesnil Možíš.

První absolventi

Vše si již na vlastní kůži vyzkoušeli i první zájemci. Na Středním odborném učilišti rybářském proběhla první zkouška v kvalifikaci zpracovatel ryb již 15. dubna. Osvědčení získali čtyři zájemci.

„Bylo to takové pilotní ověřování v praxi. Zkoušek se zúčastnili dvě zaměstnankyně a jeden zaměstnanec zpracovny ryb v Třeboni a jeden nedostudovaný absolvent našeho učiliště,“ upřesnil Luděk Možíš.
Druhé zkoušky, a to v kvalifikaci líhňař, se 20. května zúčastnili tři Třeboňáci, kteří také obdrželi osvědčení.

Zkoušky proběhly na pracovišti Rybářství Třeboň a.s. za účasti zástupců ministerstva zemědělství, UNIVu a Národního ústavu odborného vzdělávání.

„Zkoušejícími jsou vždy nejlepší odborníci naší školy s hlubokými znalostmi v oboru dané dílčí kvalifikace,“ doplnila pedagožka rybářského učiliště Jana Kadlecová.

Předávání osvědčení prvním rybářům. Foto: archiv SOU rybářské Třeboň

Oborů bude více

V Jihočeském kraji usiluje o autorizaci dvanáct škol. Podle J. Kadlecové se předpokládá, že oborů, kde budou moci pracující lidé získávat dílčí kvalifikace, vznikne více.

„Určitě je to dobrý nápad, sama jsem roky dělala jinou práci, než kterou jsem se vyučila,“ řekla Jaroslava Šetková z Domanína.