Policisté zorganizovali pátrací akci v okolí Budkova a Lomů. „Do pátrací akce byli nasazeni zejména policisté z kraje Vysočina, dobrovolní hasiči z okolí, psovodi se služebními psy z kraje Vysočina a policejní vrtulník s termovizí. Operační důstojník kraje Vysočina požádal o spolupráci při pátrání po pohřešovaném seniorovi i kraj Jihočeský, byl tedy vyslán službu konající psovod z Jindřichova Hradce, praporčík Lubomír Ábel se služebním psem Gaunerem,“ uvedla hradecká policejní mluvčí Hana Millerová.

Vrtulník s termovizí hledaného nalézt nepomohl – venku bylo při pátrání zhruba čtyřiatřicet stupňů, velké vlhko a dusno. Velitel zásahu proto rozhodl o dalších sektorech lesa, které propátrá rojnice.

„Psovod Ábel se rozhodl propátrávat opačný směr, než kterým šla rojnice složená z policistů a hasičů. Pro práci služebního psa je vždy lepší, když propátrává terén samostatně s psovodem – to z důvodu možného rušení psa,“ vysvětlila Hana Millerová.

Policejní pes najednou začal poštěkávat u padlého stromu. „Lubomír Ábel zrychlil svůj krok a běžel se podívat, koho služební pes označil. Ukázalo se, že pes Gauner právě nalezl živého pohřešovaného muže. Pátrací akce tak měla dne 8. srpna kolem 13:15 hodiny šťastný konec,“ doplnila mluvčí.

Senior psovodovi oznámil, že šel předchozího večera zakrmit zvěř a najednou ho začaly bolet nohy tak, že už nemohl dojít zpět k autu. Nemohl křičet a byl dehydratovaný. Po následné cestě na nosítkách jej sanitka převezla do nemocnice Třebíč.