První etapa se týká takzvané staré Radouňky, a to na obě strany za návesním rybníkem. „Práce zde budou trvat asi měsíc. Protože bude uzavřená komunikace k firmě Rapol, k té se bude zajíždět ve směru od Drahýšky. Zde hned u kachňárny jsou nainstalované semafory a celý úsek k Rapolu bude řízený světelnou signalizací,“ informuje vedoucí odboru rozvoje jindřichohradeckého městského úřadu Vladimír Krampera.

Interval nastavený na semaforu je podle vedoucího odboru dopravy Zbyňka Heřmana na 15 minut. „Je to dost dlouhá vzdálenost a jinak se to udělat nedá. Řidiči proto musejí být trpěliví a počkat,“ apeluje Heřman.

Protože je v rámci první etapy uzavřená ve staré Radouňce i komunikace, kde se na konečné otáčely autobusy městské hromadné dopravy, po jednání s dopravcem se zde autobus bude točit couváním.

„Cestující vystoupí, řidič s prázdným vozem zacouvá a pak lidé znovu nastoupí,“ upřesnil Heřman. Dodal, že omezení se městské dopravy dotkne až v momentě, kdy autobus nebude mít jak se do staré Radouňky dostat. Pak vznikne provizorní zastávka v Perleťové ulici.
A zároveň se začíná budovat mimo komunikaci i přečerpávací stanice v dolní části Kopečku pod bývalými jatkami.

Podle vedoucího odboru rozvoje městského úřadu Vladimíra Krampery ještě není dán přesný harmonogram všech etap výstavby kanalizace v jindřichohradecké místní části Radouňka.
Po dokončení první etapy ve staré Radouňce, která potrvá zhruba měsíc, by se měla udělat ještě větev v průtahu starou Radouňkou a pro letošek zde práce budou končit.
„Pokračovat se bude postupně na Kopečku, kde se budou dělat jednotlivé ulice – Ke Mlýnu, Spojovací a Šeříková,“ zmínil Krampera.
Součástí kanalizace budou i tři přečerpávací stanice, a to ve staré Radouňce u dětského hřiště, dále za ulicí Ke Mlýnu, kde část louky poslouží i za sklad materiálu, a poslední bude na louce pod jatky, odkud se bude voda čerpat pod železnicí do Družstevní ulice.

Co se týče kanalizačních přípojek do jednotlivých objektů, mohou si je občané začít dělat současně s budováním řadu, ale připojovat se na kanalizaci budou, až po jejím celkovém dokončení.