Veřejnosti jsou známí především z oslav  masopustu a vynášení smrtky. V sobotu dopoledne se sešli členové Obce baráčnické Kunifer na valném volebním zasedání, kam zavítal i starosta města Stanislav Mrvka. V duchu tradic rychtář Josef Šprincl na dobu volby předal právo zástupci 6. župy Soběslav, kam jindřichohradečtí baráčníci spadají, pantatínkovi Jaroslavu Novákovi. Ten po volbě hlavních činovníků a složení jejich slibu předal právo již staronovému rychtáři.
„Vzhledem k tom, že nás každoročně ubývá, již nyní máme lidi, kteří zastávají dvě a někdy i tři funkce. Průměrný věk našich členů se pohybuje kolem 67 let," zmínil Josef Šprincl.
Přesto se baráčníci nenudí a výčet jejich akcí, jak se přítomní mohli přesvědčit z příspěvku švandymistrové Dáni Šprinclové, je velký.

Vedle již zmíněného masopustu se jedná například o opomíjený Den matek. „Na ten se my, baráčníci,  tradičně scházíme. Při této slavnostní příležitosti jsme do naší obce přijali i dva  nové členy, a to  manžele Blažkovi, které jsme ihned zapojili do nácviku besedy," zmínila Dáňa Šprinclová. Nechyběla ani účast oslavách 140.výročí českého baráčnictva v Kolíně, kde měli jindřichohradečtí baráčníci i jednu kolonu při tančení české besedy.

V sobotu odpoledne se na volebním valném sezení sešli  i členové Obce baráčnické Vitoraz na kopaninách starobylého města Kardašova Řečice. Jak uvedl rychtář Zdeněk Třešňák, řečických baráčníků je jen jedenáct a zájem mladší generace  je mizivý. „Účastníme se akcí, které pořádá město. Jezdíme i na výroční akce dalších baráčnických obcí," doplnil.