Podle ředitele jindřichohradeckého závodu Správy a údržby silnic Jihočeského kraje Josefa Tolknera by měla uzavírka pokračovat i o nadcházejícím víkendu.

„Opravuje se průtah v Libořezích a vzhledem k autobusové dopravě je možné to dělat jen o víkendech. Bude však záležet na počasí. Pokud by nevyhovovalo, tak se dokončení opravy posune na další víkend," vysvětluje Josef Tolkner.

Nově je tento týden uzavřena silnice v katastru Brandlína, a to kvůli opravě mostu v Chytrově. Silnice ze Studené na Brandlín, Velkou Lhotu a Dačice tak bude uzavřena až do 12. srpna. Objízdná trasa pro osobní automobily je vedena z Horních Němčic přes Heřmaneč a Šach do Řečice.

Letní opravy
A co za opravy silnic 2. a 3. tříd čeká na motoristy na Jindřichohradecku ještě do léta?

„Na červen se chystá oprava úseku mezi Kunžakem a Dačicemi a dále silnice z Českého Rudolce, která na tento tah navazuje. Jednotlivé úseky se budou opravovat a uzavírat postupně," nastínil Josef Tolkner.
Pokračoval, že na opravu ještě čeká i silnice z Českého Rudolce na Matějovec. Konkrétní termíny však zatím nejsou známé, neboť jsou vázané na výběrová řízení.

V červenci budou muset řidiči počítat rovněž s uzavírkou úseku komunikace ze Starého Města pod Landštejnem k odbočce na Kadolec na hlavním tahu na Slavonice.

V plánu jsou letos také opravy průtahu Smržova a komunikace z Bělčovic na Chvalkovice, což bude otázka konce srpna či září.

Na oficiální webových stránkách Správy a údržby silnic Jihočeského kraji či Ředitelství silnic a dálnic se  občan o plánovaných uzavírkách nedozví. Většinou zde najde pouze ty, které zrovna běží. Nově se tam včera objevil již zmíněný most v Chytrově a uzavírka hráze rybníku Velká Ochoz na trase z Kardašovy Řečice na Cikar.

O povolení uzavírek rozhoduje odbor dopravy pověřeného městského úřadu a konkrétní termín se schvaluje často až na poslední chvíli.

„Povolení na připravované uzavírky schvalujeme na dva roky dopředu, ale pak se znovu žádá na konkrétní termín, jako třeba teď u opravy mostu u Chytrova," říká vedoucí dačického odboru dopravy Zdislav Páral.

Třeboňské mosty
Jak poznamenává mluvčí třeboňského městského úřadu Jitka Bednářová, termíny realizace oprav jsou  plněny na základě  dokončených  výběrových řízení.

„Znamená to, že odbor dopravy městského úřadu uzavírku povolí, ale přesný termín, případně zda se bude či nebude realizovat, již neurčuje," informovala mluvčí.

Vedle již zmíněné opravy průtahu Libořezy se koncem  května chystá realizace  opravy Sádecké ulice v Třeboni a pravděpodobně v červnu i prostoru před Městským úřadem v Suchdole nad Lužnicí.

Vedoucí jindřichohradeckého odboru dopravy Zbyněk Heřman odkazuje na webové stránky města, kde lze uzavírky najít. Uvedeny jsou zde uzavírky hráze v Drahýšce, mostu na školní statek a dále oprava Svatojánské ulice.

Na silnicích 1. třídy je momentálně částečná uzavírky v Horním Žďáru, kde se provádějí stavební úpravy autobusové zastávky. Ta potrvá do konce května. Další omezení je na obchvatu Strmilova, který je před dokončením.

Podle vedoucího provozního úseku českobudějovického Ředitelství silnic a dálnic ČR Josefa Pešla jsou v plánu ještě opravy dvou třeboňských mostů ve směru od Prahy a úsek od mimoúrovňové křižovatky na Majdalenu a také příjezdu ke kruhové křižovatce. Rovněž nově vybudovaný kruhový objezd v Jindřichově Hradci u Kuniferu obsadí dělníci.

AKTUÁLNÍ UZAVÍRKY

obchvat Strmilova do 31. 5.
- silnice z J. Hradce na Chlum u Třeboně kvůli průtahu  Libořezy o víkendu
- most v Chytrově do 12. 8.
- hráz rybníka Velký Ochoz u K. Řečice směrem na Cikar do 6. 6.
- most v Dolní Lhotě ve směru na Dvorce
- most u Jakulí (Novohradsko) – uzavřen úsek na  Dvory nad Lužnicí do 15. 7.

letošní plánované opravy silnic
JINDŘICHOHRADECKO
- úsek Jarošov nad Nežárkou – Nová Včelnice
- oprava kruhového objezdu v Jindřichově Hradci u Kuniferu
TŘEBOŇSKO
- mosty v Třeboni na příjezdu od Prahy
- úsek od Třeboně na Majdalenu
- úsek Domanín – Mladošovice
- průtah obcí  Smržov
- úsek Halámky – Rapšach
- úsek od silnice I/24 Lomnice až po  hranice okresu (směr Vlkov)
- úsek od silnice I/24 až do obce Ponědrážka
- úsek Lomnice nad Lužnicí –  okolo Záblatí až na hranice okresu
- úsek  od obce Záblatí  až hranice okresu směr  Mazelov
- úsek od silnic I/24 až po hranice obce Přeseka
- úsek od silnice I/24 až do obce Lužnice
- úsek Hamr – Klikov  –  povoleno již v roce  2013
DAČICKO
- úsek mezi Kunžakem a Dačicemi
- úsek od Českého Rudolce na hlavní tah z J. Hradce na Dačice
- úsek od Českého Rudolce na Matějovec
- úsek mezi Starým Městem p. L. a odbočkou na Kadolec