VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Rodičům se nelíbí, co ve škole jedí jejich děti

Jindřichův Hradec - Ve školních jídelnách se stravuje převážná většina našich dětí, a proto by kvalita zde vydávaných pokrmů měla splňovat ty nejpřísnější normy a dosahovat té nejvyšší možné kvality.

16.5.2013 2
SDÍLEJ:

Do školní jídelny při 2. ZŠ nechodí jen tamní žáci, kuchařka Marie Hrbková vaří i pro lidi z okolí, například Jaroslavu Kudrnovou s vnoučkem Danielem Fořtem. „Jsem spokojená, chodím sem denně. Vaří tady dobře,“ říká seniorka, která zde sama 20 let vařila.Foto: Petra Jouzová

 S tím, jaká je situace v jídelně při 2. základní škole v Jindřichově Hradci, však nebyli někteří ze strávníků a jejich rodičů spokojeni a rozhodli se proto proti tamním praktikám vystoupit.Podle zástupců rodičů žáků školy, kteří se rozhodli na vše upozornit, je největším problémem přílišné používání polotovarů a nejrůznějších dochucovadel a naopak malé množství pokrmů připravovaných ze základních a čerstvých surovin.

„Dlouhodobě se objevovaly stížnosti na to, že polévky jsou příliš slané, že dětem jídlo nechutná, a proto nás napadlo nahlédnout do dodacích listů a zjistit, z čeho se vaří," řekla jedna z maminek a zároveň iniciátorek akce Kateřina Pobudová s tím, že takto zjistili, co všechno školní jídelna za první čtvrtletí nakoupila. „Namátkou jsme vybrali několik podle nás nejzávažnějších prohřešků. Mezi nimi zeleninový bujón, který obsahuje 45 procent soli, glutaman sodný E621, který je označen jako nevhodný pro děti se stupněm nebezpečnosti 5, dále inosinan sodný E631 s nebezpečností 3 a stejně nebezpečný guanylan sodný," uvedla.

Dalšími dodanými potravinami byl například polotovar „labužnické filé", které ale obsahuje pouze 55 procent masa, dále mražená kuřecí prsa, která sice dodala vodňanská firma, ale jejichž původ je z Thajska. „Z předložených dokladů se nám navíc nepodařilo zjistit žádný druh masa, z něhož by mohl být uvařen masový vývar jako polévkový základ," dodala.

Podle vedoucí školní jídelny Jany Ježkové jsou ale tato obvinění naprosto mylná. „Z naší strany máme všechno v pořádku," míní vedoucí jídelny. „Musíme se řídit spotřebním košem, tedy sledovanými potravinami, které jsou určené zákonem," vysvětlila a dodala, že mezi těmito potravinami jsou například i ryby, čímž poukazuje na zmíněné filé z dodacího listu. „Snažíme se rybu nabídnout v nejrůznějších formách, takže občas sáhneme po polotovaru, protože bohužel ve velkokuchyni se tohle jinak udělat nedá a smažená se také dávat pořád nemůže," osvětluje situaci Jana Ježková. Jak dodal ředitel školy Jaromír Sváček, pokud by se měla ryba připravovat vždy z čerstvé suroviny, byla by cena neúnosně vysoká. Děti navíc ryby příliš v oblibě nemají a často je nedojídají.

Další výtka rodičů se týkala malého zastoupení lokálních potravin. „Na schůzce, kterou jsme s rodiči uskutečnili, nakonec s povděkem kvitovali, když jsme jim deklarovali, že používáme produkty tady z okolí, například brambory z Rodvínova, výrobky z Madety nebo maso od řezníka Pechy," poukázal Jaromír Sváček. Co se týká právě masa, problém vidí rodiče i v tom, že se nenakupuje čerstvé, ale mražené. To ale Jana Ježková ospravedlňuje tím, že kuřecí maso, které skutečně většinou odebírají mražené, rychle podléhá zkáze a navíc je v případě potřeby, například pokud by onemocnělo větší množství dětí a muselo by se připravovat méně porcí, nesmějí zamrazit. „Hovězí a vepřové maso však kupujeme čerstvé," dodala. Vše ostatní, jako jsou omáčky a polévky, se dělá podle klasických receptur a za použití základních potravin. „Ano, používáme dochucovadla, ale taková, která jsou určena pro školní jídelny a jsou bez glutamátů a barviv," zdůraznila Jana Ježková s tím, že pokud se dělá 120 litrů polévky, nelze ji uvařit jenom ze soli, ale dochucovadlo v podobě zeleninového bujónu nebo vepřové šťávy se použít musí. „Přitom na 120 litrů polévky se použije 20 deka dochucovadla," upřesnila.

Podle ředitele školy navíc i kontroly, které pravidelně jídelnu navštěvují, neshledaly žádná pochybení. „Jediné, co poslední kontrola shledala, bylo menší zastoupení luštěnin a zeleniny, což se napravilo a při opakované kontrole již bylo vše v pořádku. Od té doby je spotřební koš, který musíme uvádět, v pořádku a to je pro nás směrodatné." Jak dodala Jana Ježková, podle rozborů jídel z roku 2011 vyšli jako nejlepší, co se týká obsahu soli. „A od té doby se nic nezměnilo," dodává.

I přesto, že podle vedení školy i školní jídelny jsou obvinění ze strany rodičů neopodstatněná, rozhodli se po poradě se zástupci zřizovatele, kterým je město Jindřichův Hradec, přistoupit přece jenom k určitým opatřením. „Měli jsme nejprve schůzku s rodiči a pokusili jsme se jim tam vše vysvětlit, nakonec jsme se po dohodě se zřizovatelem rozhodli, že to i u nás zkusíme jako na jiných školách, i když ne na všech se to dělá, a od června tedy připravujeme určité změny," nastínil Jaromír Sváček.

Jeho slova potvrdila i vedoucí jindřichohradeckého odboru školství Jitka Čechová. „Rodiče iniciovali stížnost na způsob vaření ve školní jídelně 2. základní školy a na základě toho jsme my jednali s ředitelem školy i vedoucí jídelny a domluvili se na tom, že se budou snažit maximálně vyjít strávníkům vstříc," uvedla Jitka Čechová.

Od června tak budou kuchařky připravovat dvě přílohy k hlavnímu chodu a v některých dnech bude na výběr dokonce ze dvou kompletních hlavních jídel. Navíc se v kuchyni budou péct i moučníky. „Samozřejmě se také zaměříme na to, aby se polotovary používaly zcela mimořádně," dodala Jitka Čechová a dodala, že tyto kontroly by se nemusely týkat pouze 2. základní školy.

Inspiraci ke změnám čerpalo vedení 2. ZŠ i na 5. základní škole. Podle tamního ředitele Pavla Štefla se za dlouhou dobu se žádnými stížnostmi na jejich školní jídelnu nesetkali. „Já osobně jsem spokojený a obecně se říká, že se tady vaří dobře." To potvrzuje i vedoucí školní jídelny Marie Kyselová. „Vaříme nejen pro naše děti, ale i pro dospělé a všichni si to tady chválí. Snažíme se brát suroviny od místních dodavatelů, dochucovadla používáme minimálně a myslím, že se to tak dá dobře zvládnout. Hlavní je, že strávníkům chutná."

Uvařit si vše od základu, navíc ze surovin pocházejících z místních zdrojů, je důležité i pro Základní a mateřskou školu Novosedly nad Nežárkou. „Myslím, že by to tak mělo být. Co lze, bereme od místních, jednak je tak podpoříme a navíc oni si sem nedovolí dát něco špatného," zmínila ředitelka školy Eva Prokešová a dodala, že přestože u nich jedna pracovní síla připravuje pokrmy pro 60 lidí, například polévky se zde připravují od základu. „Navíc děti dostávají i svačiny, k nim jsou například čerstvé pomazánky. Zakládáme si na tom," dodala.

Iniciátorky akce jsou rády, že alespoň k nějakému posunu došlo. „Vypadá to, že to k něčemu bylo a teď je to na dobré cestě. Rádi bychom celou situaci dál sledovali, ale spíš už jen zpovzdálí," uzavřela Kateřina Pobudová.

Petra Jouzová

Autor: Redakce

16.5.2013 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Takto to vypadá  v některých lesních lokalitách Vojenských lesů a statků.
5

Lesníci varují před vstupem do lesů

Ilustrační foto. Pátrací akce.

Pohřešovaný pospával v lese mezi lahvemi

Je rozdíl, jestli syn vstává do školy nebo na ryby

Jindřichův Hradec – I letos se bude v českobudějovickém IGY Centru konat 6. září Kabelkový veletrh a výtěžek bude opět rozdělen mezi talentované děti z Jihočeského kraje.

Polomy na Šumavě zastaví turisty

Šumava - O zákaz vstupu do lesů chce požádat Národní park Šumava dotčené obce s rozšířenou působností. V pondělí to Deníku potvrdil Jan Dvořák, tiskový mluvčí Národního parku Šumava.

OBRAZEM: Děbolínský festival završili Tři veteráni

Jindřichův Hradec - Finále tradičního festivalu divadel bylo v režii ochotníků z Pluhova Žďáru.

V pondělí chladněji, ale od středy se oteplí

Jižní Čechy – Do střední Evropy bude zasahovat výběžek vyššího tlaku vzduchu od západu a na naše území bude proudit chladný vzduch od severozápadu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení