Podle slov třeboňské mykoložky Libuše Kotilové zasáhly do letošní houbařské sezony rozmary počasí. „V červnu ještě rostly hřiby dubové nebo muchomůrky růžovky, ale v důsledku dlouhotrvajících vysokých teplot a nedostatku srážek bylo podhoubí většiny hub zasaženo tak, že některé letní houby vůbec nevyrostly, jako například různé druhy holubinek, ryzců nebo muchomůrek. Některé podzimní houby zatím nerostou. V posledních dnech ale nosí houbaři košíky dubových hřibů, křemenáčů a kozáků. Na loukách a okrajích lesů vyrostly i bedly vysoké. Také se objevily klouzky,“ popisuje situaci Libuše Kotilová.

Každoročně si houbaři přivodí nepříjemné otravy. „Jedinou výhodu mělo letošní počasí v tom, že nerostla muchomůrka zelená, naše nejjedovatější houba. Zrádnost otrav touto muchomůrkou spočívá v tom, že se začíná projevovat až za osm a více hodin po požití. Neroste ani muchomůrka tygrovaná, kterou si lidé pletou s muchomůrkou růžovkou neboli masákem. Důležitým rozlišovacím znakem je kromě červených a rezavých tónů na třeni a poraněných místech rýhování na prstenu u růžovky. V zahradách se objevují srostlé plodnice jedovaté bedly zahradní, která po poranění zčervená stejně jako bedla červenající,“ vysvětlila.

Prognóza je podle ní složitá. „Teplé počasí bez deště vlnu růstu hub zastaví. Na vlhčích místech však začaly růst hnědé hříbky, strakoše a vyrazily i hřiby smrkové,“ dodala třeboňská mykoložka.