V Jindřichově Hradci oddává starosta, oba místostarostové a dva pověření členové zastupitelstva.

Jak jste reagoval , když vás rada pověřila funkcí oddávajícího?
Rada mě oslovila, jestli s pověřením souhlasím. Byl jsem překvapený, ale souhlasil jsem za podmínky, že budu spíše něco jako náhradník. Mám totiž bohužel jen málo volného času, takže nebudu stíhat tolik svateb jako jiní.

Jste za novou funkci rád, těšíte se?
Je to zvláštní věc. Rozhodně nemůžu být nerad. Je to pro mě čest aktivně se účastnit takové slavnostní chvíle. Pro snoubence je to důležitý okamžik a to, že budu jeho součástí, nemůžu brát na lehkou váhu. Z vlastní zkušenosti vím, že chvíle u oltáře si člověk pamatuje celý život.

Kdy se uskuteční vaše premiérové oddávání?
Bude to v sobotu 21. června, ale zatím nevím kde.

Jak se budete připravovat?
Rozhodně to bude pečlivě. Chystám se navštívit svatby, které oddávají kolegové, abych načerpal inspiraci a zopakoval si, jak to při tomto slavnostním aktu chodí. Příprava je důležitá, aby si všichni svatebčané z obřadu odnesli pěkné zážitky, a to bude záviset i na mně. Nesmím nic pokazit.

Připravíte si vlastní řeč?
Při svatební slavnostní řeči jsou některá fakta a věty přímo dané. S tím se nedá hýbat. Prostor ke kreativitě projev ale samozřejmě má a myslím, že s tím mít problém nebudu.

Jaké je podle vás v Jindřichově Hradci nejhezčí místo pro svatbu?
Nedokážu říci jedno konkrétní. Jindřichův Hradec má výhodu v tom, že je tu spousta krásných míst. Jindřichohradečtí snoubenci mají opravdu dobrý výběr. Nejhezčí mi přesto připadá kaple svaté Maří Magdaleny nebo Rondel.

Má podle vás svatba v dnešní době ještě smysl?
Určitě ano. V tomto směru jsem konzervativní. Samozřejmě od té doby, co bylo mně dvacet let, se mnoho změnilo. Lidé se berou v pozdějším věku, dlouho partnera vybírají a není problém mít dítě bez svatby. Přesto je čím dál tím více rozvodů, což mě překvapuje a mrzí. Podle počtů svateb to ale vypadá, že mladí lidé se svatbě nebrání, i když důvody, které je k tomu vedou, jsou asi jiné než dříve.

Eliška Bučinová