Hráz Rožmberka je dlouhá 2430 metrů, až 10 metrů vysoká a u paty 55 metrů široká. Šířka koruny je 11 metrů, porostlá 150 až 400 let starými duby. Rybník měl původně rozlohu asi 1060 ha, zaplavoval louky až na okraji Třeboně. Protože ale rybám se daří spíše v mělkých vodách, tak bylo rozhodnuto hladinu snížit.
Stavbu Rožmberka plánoval již Štěpánek Netolický, ale bál se množství vody z povodí Lužnice. Jeho nástupce Jakub Krčín rybník realizoval a současně vybudoval Novou řeku, která se na takzvaném rozvodí odděluje od Lužnice a odvádí část vody z povodí Lužnice do povodí Nežárky a chrání tak rybník Rožmberk před velkou vodou.

Objem zadržované vody je přibližně 6,2 milionu kubíků. A o tom, že je hráz postavena opravdu důkladně, svědčí i důkaz z doby nedávné – při povodních v r.  2002 Rožmberk zachytil desetinásobek (asi 70–75 milionů kubíků) svého objemu, rozlil se na plochu 2300 ha, ale uchránil povodí Lužnice od větších škod. Těleso hráze vyvázlo téměř bez poškození,  poničen byl bezpečnostní přeliv.