„Je to věc, kterou řeší naši strážníci celkem běžně. Týká se to nejen různých hudebních produkcí či lokálů, ale také domácností," říká a dodává, že v letním období jsou takové prohřešky četnější.
„Teplé počasí a období volna svádí k delšímu posezení a některé provozovny pak nerespektují to, co jim nařizuje vyhláška a hygiena. Nechávají otevřená okna i dveře a lidé si pak stěžují na hluk, který odtud vychází," vysvětluje městský policista.
Strážníci takový poklesek většinou vyřídí na místě. „Jde o to jak moc je to závažné. Někdy to spraví domluva nebo bloková pokuta. Pokud se však jedná o opakované chování či to překročí rámec nějaké obecné snesitelnosti, může být zahájeno i přestupkové správní řízení, a to je samozřejmě dražší," podotkl šéf hradeckých strážníků.
Jsou však výjimky, s nimiž je třeba počítat. Patří k nim různé kulturní akce, pouti, či hudební vystoupení, kdy to s rušením nočního klidu není možné brát až tak vážně.
Doposud nebyl pro obce vcelku žádný problém takovou výjimku udělit, ale v budoucnu by to mělo být daleko složitější, protože něco takového musí upravit vyhláška. Jak ale poznamenal starosta Jindřichova Hradce Stanislav Mrvka, těžko říct, zda je to krok správným směrem.
„Jsou samozřejmě akce, které jsou předvídatelné a opakují se každoročně, jako je třeba hradecká Porcinkule. Nejsem si ale jistý, zda je opravdu nutné kvůli něčemu takovému přijímat zvláštní vyhlášku. To nemluvím o těch kulturních podnicích, které se konají nepravidelně," míní hradecký starosta, který je toho názoru, že celkový problém taková právní úprava stejně nevyřeší. „Obce v zásadě nemají žádný nástroj, jak nějakou akci po dvaadvacáté zakázat. Nejsme tím orgánem, který by měl něco takového řešit a hygiena už v těchto případech hluk neměří," tvrdí Stanislav Mrvka.
Vše je tak spíše věcí dohody a vzájemné tolerance. „Pokud nás někdo o produkci po dvaadvacáté hodině požádá, tak město to samozřejmě vezme na vědomí a vznese na organizátory třeba žádost, zda by po desáté mohlo dojít ke ztišení. Na druhou stranu jsou záležitosti, kdy i občané musí s nějakým tím hlukem počítat. Já sám třeba bydlím v Denisově ulici a během Porcinkule takřka v těsném sousedství kolotočů, takže vím, o čem mluvím," konstatoval starosta. (ms)