Od pátku do neděle mohou návštěvníci sledovat z hráze staré rybářské řemeslo. Jak říká předseda představenstva Rybářství Třeboň Josef Malecha, kdo chce vidět první zátah, měl by dorazit kolem 7. hodiny. „Když přijde na řadu další zátah, již se nedá dopředu naplánovat, to záleží na množství ryb, které se podaří zatáhnout," zmínil Josef Malecha.

Pro mnohé je překvapením, že Rožmberk, kde bylo dvouhorkové hospodaření, se nyní loví už po roce. „Rozhodli jsme se, že  zde bude výlov každý rok," konstatoval Josef Malecha. Doplnil, že obsádku z 90 procent činí kapr a k dispozici budou i vedlejší druhy ryb jako amur, štika, tolstolobik, candát a okoun.
Na hrázích třeboňských rybníků letos bude jednotná cena za kilogram kapra, bez ohledu na jeho velikost, a to 75 korun za kilogram. Doprovodný program při výlovu Rožmberka je zaměřený dále na gastronomii, na sádkách je připravena expozice rybářského vybavení i techniky a nebude chybět ani koutek, kde najdou zábavu děti.

Vzhledem k tomu, že se očekává od pátku do neděle velké množství návštěvníků, na výlov Rožmberka se připravují i dopravní policisté, kteří budou dohlížet na hladký provoz. Podle mluvčí Hany Millerové bude provoz u hráze veden jednosměrně přes obec Lužnici. Při jízdě od Třeboně  řidiči najedou k rybníku tak, že za přejezdem odbočí doprava na Lužnici. „Řidiči by měli respektovat pokyny policistů a odstavovat svá vozidla na dvě připravená parkoviště u hráze," zmínila Hana Millerová a zdůraznila, aby lidé v zaparkovaných autech nenechávali cenné věci a nedávali příležitost zlodějům.