Třeboňští rybáři nejsou sami, komu se nelíbí současná podoba návrhu pro zápis do seznamu UNESCO, která by vedle samotného historického jádra Třeboně měla zahrnovat území rybniční soustavy o rozloze 300 kilometrů čtverečních a katastrální území 33 obcí, včetně tří měst. Jak vysvětluje předseda představenstva holdingu Rybářství Třeboň Jan Hůda, nesouhlas vyjádřilo již pět rybářských společností, třiatřicet zemědělských podniků, dále instituce jako je MAS Třeboňsko, jihočeská a okresní agrární a hospodářská komora a tak dále.

V současné době má podle jeho slov takzvaný Arch nesouhlasu s vyhlášením záměru krajinné památkové s názvem Třeboňská rybniční krajina 132 podpisů.

K zajištění památkové ochrany je stanovena podle Jana Hůdy řada podmínek, aby bylo využití pozemku v souladu s jeho historickým charakterem. „To by v budoucnu značně zkomplikovalo situaci při obnově rybníků. Také by hrozilo znemožnění realizace protipovodňových opatření, která jsou nutná k ochraně životů a majetku. Přinese to pro vlastníky rybníků i vyšší finanční náklady," naznačuje Jan Hůda.

Již v roce 2006 Místní skupina MAS Třeboňsko ve spolupráci s Národním památkovým ústavem ČR vypracovala studii o vlivu možného zápisu Třeboňské rybniční soustavy na seznam UNESCO.

Archy nesouhlasu již podepsalo pět rybářských organizací, 33 zemědělců, 56 podnikatelů a přes třicet obcí a místních částí.

Studie o vlivu možného zápisu Třeboňské rybniční soustavy na seznam UNESCO se týkala devatenácti rybníků společnosti Rybářství Třeboň.

Mezi požadavky podle předsedy představenstva holdingu Jana Hůdy patří mimo jiné skrýt elektrické přípojky, při rekonstrukcích rybničních zařízení nahradit beton ručně opracovaným kamenem, upřednostnit sedlové střechy s tradiční krytinou, zachovat některá nevyužívaná dřevěná skladiště, sila u rybníků opláštit dřevem. A také by byl při zemních pracích na rybnících archeologický dohled.

„Splnění těchto požadavků by pro Rybářství Třeboň představovalo řádově v nákladech miliony, a to je jen zlomek rybníků, nemluvě o sádkách a dalších zařízeních. Nehledě na to, že rybník Svět, Rožmberk a Zlatá stoka jsou součástí městské památkové rezervace od roku 1976 a tudíž již mají ochranu," zmínil Jan Hůda.

Naznačil, že zhruba před rokem se zástupci rybářů, zemědělců, ale i dotčených obcí sešli na schůzce s vedení třeboňské radnice a vyjádřili svou nespokojenost se záměrem.

„Ale žádná dohoda se nepodařila, proto jsme vymysleli archy nesouhlasu. Veškeré dokumenty, včetně stanovisek zúčastněných firem a institucí, jsme předali prezidentovi, premiérovi, zástupcům ministerstev životního prostředí, zemědělství a kultury. Pro nás je zcela zásadní i nesouhlasné vyjádření kraje, ale rovněž se přidaly osadní výbory místních částí města Třeboň," zmínil Jan Hůda s tím, že nyní budou požadovat na základně všech podkladů, aby se záležitostí zabývalo i třeboňské zastupitelstvo, tak jako v ostatních obcích, které se k petici přidaly.

Je mezi nimi například i obec Lužnice, která se nachází pod králem rybníků Rožmberkem. Jak říká starostka obce Miroslava Kolouchová, zastupitelé se shodli na tom, že krajina Třeboňska je již v současné době dostatečně chráněna a vyhlášení krajinné památkové zóny by přineslo další omezení limitující rozvoj obce.

„Již nyní nás omezuje řada institucí jako CHKO, Natura 2000 či přírodní rezervace a další. Podle našeho názoru není zapotřebí zakonzervovat tak velkou část území. Další omezení by vedla až k životu v jakési rezervaci, a to nechceme. Pro nás by to znamenalo další administrativní zátěž, ale případný zápis do UNESCO by malým obcím stejně nárůst zisku z turistiky nepřinesl," míní Miroslava Kolouchová.

Svůj podpis přidala i řada na Třeboňsku hospodařících zemědělců, které podpořila i okresní agrární komora. Podle jejího předsedy Jana Koutného se vlastníci nemovitostí a zemědělští podnikatelé hospodařící na dotčeném území shodují na tom, že tato oblast je již nyní chráněna různými opatřeními. „Zemědělci považují připravovaný záměr zajišťující další ochranu za nadbytečný a negativně zasahující do hospodaření v krajině a do života obyvatel," říká ve stanovisku komory Jan Koutný.