"Pořád je ve stejné fázi jako o víkendu, je tedy stále využívaný jeho retenční prostor, abychom zamezili co nejvíce vzniku škod na povodí Lužnice. Zatím se rozhodnutí nemění, čekáme na vývoj situace,“ informoval v pondělí předseda představenstva společnosti Rybářství Třeboň Josef Malecha.

Manipulovat s vodou na rybníku Rožmberk začali podle jeho slov rybáři minulý týden, kdy z pondělí na úterý spadlo na povodí Lužnice hodně srážek. Postupně při zhoršování situace začali odpouštět vodu i z dalších velkých rybníků na Třeboňsku.

„V sobotu jsme ale kvůli Veselí nad Lužnicí omezili odpouštění vody z Rožmberka a začalo využívání jeho retenčních prostor. Manipulaci na Rožmberku stále provádíme podle dohody s povodňovou komisí, která se spolu s naší účastí sešla včera v Třeboni a poté ve Veselí nad Lužnicí,“ doplnil Josef Malecha. Jeho slova potvrdil starosta Třeboně Jan Váňa.

„Od nedělního večera slábly přítoky vody z Rakouska a hladina začala klesat. Dnes už je na Pilaři oproti včerejšku o půl metru nižší stav vody. Povodňová komise se sešla v Třeboni dnes ráno v osm hodin a sejde se ještě v podvečer před jednáním zastupitelstva, přičemž bude stále sledovat situaci zejména na rozvodí,“ vysvětlil Jan Váňa.

Dále upřesnil, že v současné době vytéká z Rožmberka šest kubíků vody za sekundu. „Až klesne voda na řece Nežárce a Lužnici, bude z Rožmberka odpouštěno více vody, aby se v něm obnovily retenční prostory jako rezervy pro případ, že by se deště opakovaly. Zatím nic nehrozí, rybáři hlídají stav, aby voda na Rožmberku nedosáhla 570 centimetrů,“ uzavřel Jan Váňa.

Prostřednictvím ČČK lze pomoci lidem postiženým blekovými povodněmi také materiálně

Materiální pomoc, jako jsou hygienické pomůcky, čistící prostředky či balené vody, lze přinést každý den od 8 do 9 a od 15 do 17 hodin do sídla oblastního spolku Českého červeného kříže v Jindřichově Hradci v Pravdově ulici 837/II. (tzv. Bílý dům).

Pro finanční pomoc lze využít povodňový fond s č. účtu 222826/5500, v. s. 222 nebo zasláním dárcovské SMS s textem: DMS CCK na telefonní číslo 87777.