Ulice často připomínají spíše frontovou linii, výbuchy, záblesky a rachocení pestrobarevných efektů se rozléhá již od setmění.
To, co by jindy mohlo vyvolat oplétačky s úřady, je však podle vrchního strážníka jindřichohradecké městské policie Luboše Müllera tolerováno.

„Za odpálení petardy někde na veřejném prostranství se určitě nikdo do křížku se zákonem nedostane, nezakazuje to ani nařízení vlády o používání zábavné pyrotechniky. Kdyby se to sice bralo do důsledků, mohlo by se jednat o rušení nočního klidu, ale přeci jen je to poslední noc v roce, takže strážníci jsou v tomto ohledu shovívaví," říká Luboš Müller, který ale zároveň apeluje na všechny, aby dělbuchy používali s rozumem.

„Rozhodně je třeba dodržovat bezpečnostní zásady a nedělat žádné takové ty schválnosti, jako třeba někomu házet petardy pod nohy, to by nemuselo dobře skončit," varuje Luboš Müller.

Těžkou hlavu dělá silvestrovská kanonáda pravidelně majitelům a chovatelům čtyřnohých mazlíčků, pro většinu z nich je totiž rachocení ohňostrojů poměrně stresovou záležitostí.

Své o tom ví i majitel chovatelské prodejny a provozovatel Zooparku Hrádeček v Horní Pěně Tomáš Albrecht. „Naše zvířata v ZOO jsou naštěstí stranou a ještě jsme problém nezaznamenali. Ale co se týče psů, rada je, mít je dobře zajištěné, případně je nenechávat o samotě. Je možná i aplikace veterinárních uklidňujících prostředků. V tomto směru nedoporučuji experimentovat s léky pro lidi," říká Tomáš Albrecht.

Pokračuje, že pes v panice může utéct daleko a nepamatuje si cestu. A ne všechny případy mají dobrý konec. „Podobné zábavě nefandím, škody nejsou vyvážené radostí, že děláme rámus," dodal.