Topná sezóna neodbytně klepe na dveře. Jen z málokterého komína se však zatím kouří, protože letošní začínající podzim stejně tak jako léto zatím trhá teplotní rekordy.

I to je důvod, proč mnoho lidí zatím přípravu na letošní zimu příliš neřešilo.
To potvrzuje i třeboňský kominík Jan Fanta. „Je to vidět teď, když přišlo několik chladnějších dní, tak mám najednou plno práce. Doposud totiž bylo teplo a teď když si lidé chtěli trochu přitopit, tak mnoho z nich zjistilo, že jim kouří kotel nebo mají zanesený komín. Takže opravdu nevím, kam dřív skočit a začal jsem dělat i v sobotu a neděli," tvrdí kominický mistr, který upozorňuje na to, že podcenit prohlídku spalinových cest se nemusí vyplatit.
„Pokud je člověk zručný, tak si komín samozřejmě muže čistit sám, a to nejlépe alespoň třikrát za zimu. Jednou ročně je ale ze zákona nutné pozvat kominíka, který veškeré cesty důkladně prohlédne a de facto tuto svépomoc potvrdí a vystaví příslušný dokument. Pokud by pak došlo k nějakému neštěstí, tak to rozhodně bude vyžadovat pojišťovna, jinak by mohla i krátit pojistné plnění," varuje Jan Fanta a dodává, že každoroční prohlídka platí i pro plynové komíny.
„Jde hlavně o jejich průchodnost. Může se například stát, že se tam objeví vosí hnízdo, pak může nastat problém," varuje kominík.
Na poslední chvíli není dobré odkládat ani nákup uhlí, jak říká majitel uhelných skladů Vlastimil Beránek. Ceny se prý totiž v průběhu roku mohou měnit, takže včasný nákup paliva pomůže za otop ušetřit.

„To není ani tak záležitost nás, jako prodejců, ale do značné míry ji určují doly. Dá se říct, že nejlevněji se dá nakoupit hlavně zjara a v létě. V září už cena mírně vzrostla a dá se předpokládat, že o něco povyroste každý měsíc až do konce roku," vysvětluje Vlastimil Beránek. Problém navíc může nastat i se zásobováním. „Už teď je to s ním ze strany dolů poněkud horší. My sice býváme na tuto alternativu každoročně připravení a máme dostatečné zásoby, ale může se stát, že některé menší sklady budou bez uhlí," poznamenal majitel společnosti Bery JH.
Trochu jiná situace je u palivového dřeva, kde se podle Petry Batistové z novobystřické společnosti PaP Batista ceny v průběhu roku příliš nemění. „Stejné jsou už od ledna, kdy se jen nepatrně zvýšily. My vydáváme ceník jen jednou ročně a pokud vím, tak i naše konkurence je na tom podobně. Naskladněno také máme dostatečně, takže se lidé nemusí bát, že by snad dřevo nebylo," uvedla.