Tak trochu oříškem bylo již vybrání vhodných prostor, a když volba padla na lokalitu Hliněnka nedaleko Cihelny, mnozí zajásali. Ledovou sprchou proto bylo zrušení veřejné soutěže na dodavatele, k níž došlo nedávno kvůli technickým nesrovnalostem.

O to lepší zprávou je, že napodruhé vše klaplo a radnici se podařilo nalézt vhodnou firmu, která celou stavbu zrealizuje, takže práce přece jen začnou v termínu.

„Pracovat se začne letos v listopadu a vše by mělo být hotové do konce září příštího roku," ubezpečil všechny Hradečáky starosta Stanislav Mrvka a upřesnil, že zakázku radní přidělili společnosti I. Kamenická stavební a obchodní firma, která nabídla cenu necelých 12 milionů korun bez DPH. Tak hluboko do pokladny ale město nebude muset sáhnout, protože 85 procent nákladů pokryje dotace z operačního programu Životní prostředí, ta činí přes 10,5 milionu korun.

„To je také důvod, proč budou dvůr spravovat Služby města, neboť kvůli dotačním podmínkám ho nemůžeme pochopitelně pronajímat nějakému dalšímu subjektu," vysvětlil starosta.

Nový sběrný dvůr bude svou kapacitou ohromující. Rozkládat se bude na ploše 4600 metrů a vykládku odpadu usnadní krytá kontejnerová stání.

Že po takovém zařízení je mezi Hradečáky značná poptávka, potvrzuje například Vojtěch Kojzar. „Když se ve Václavské sejde víc aut najednou, tak tam není k hnutí. Myslím, že postavit druhý sběrný dvůr je dobrý nápad. Už aby to bylo," říká pětašedesátiletý majitel rodinného domu.