Matadory parlamentních zápasů tak mohli a v jižních Čechách také málem nahradili podceňovaní kandidáti. V rámci vnitřních voleb se v jednotlivých stranách rozhoduje, kdo stranu v kraji povede jako lídr.

Jenže tentokrát princip vnitřních mechanizmů, který byl ještě v posledních volbách brán jako neměnný, narazil na touhu po změně deklarovanou voliči. Preferenční hlasy vynesly na vrchol lomnického poslance Michala Doktora (ODS), jehož vlastní strana nechala na sedmém místě kandidátní listiny. Politik známý jako jeden z ekonomických expertů strany měl zůstat před branami dolní parlamentní komory.

Proč přeskočil jedničku na kandidátce jihočeské ODS komentoval slovy: „Voliči sčítají odevzdanou práci. Doufám, že tento výsledek přiměje ty, kdo rozhodovali snad v katakombách k nějaké reflexi.“

Kritika Michala Doktora míří na jihočeské představitele strany.
Pro nové politické subjekty je těžké voliče přesvědčit, že volbou alternativy v podobě nezkušeného politika mohou přispět k řešení problémů země, a proto se snaží na pozice lídrů jmenovat zkušenější politiky, známé tváře.

Takovou osobou v TOP 09 byla Vlasta Parkanová. Ovšem tato dlouholetá členka KDU–ČSL, ministryně obrany nepředstavovala pro voliče nový vítr, který si od tohoto subjektu slibovali.

Zdeněk Bezecný (vlevo) a Martin Gregora.

Na dotaz Deníku, co říká velkému počtu odevzdaných preferenčních hlasů Zdeňku Bezecnému a Martinu Gregorovi odpověděla: „Vím, že nejsem nová, na kandidátce jsem ztělesňovala zkušenost a oběma pánům gratuluji.“

Českobudějovický historik a milovník starých „zlatých rakouských časů“ Zdeněk Bezecný nešetřil údivem, když se dozvěděl, že jej voliči zařadili mezi nejúspěšnější čekatele poslaneckého křesla. Počtem hlasů překonal i lídra a předsedu KSČM Vojtěcha Filipa.

„Jsem vděčný voličům TOP 09, zejména mladým lidem za jejich nasazení a je to pro mě velký osobní závazek. Nechtěl jsem výsledek dlouho znát, ale řekl jsem si, že kam mě Pánbůh postaví, tam budu.“

Strakonice – Martin Gregora neskrýval v neděli při našem telefonátu překvapení. Jen pomalu se srovnává s tím, že přeskočil řadu známých jmen a dostal se do parlamentu.

Na kandidátce TOP 09 byl tento pětačtyřicetiletý strakonický dětský lékař původně na dvacátém místě. Posunul se díky preferenčním hlasům až na druhou příčku ještě před Vlastu Parkanovou, která byla na jihu Čech jedničkou pro tyto volby.

„Skutečně jsem to vůbec nečekal. Šel jsem na kandidátku hlavně kvůli tomu, abych TOP 09 podpořil ve volbách. Je to pro mě určitě ohromná čest a velký závazek do budoucna,“ řekl.

Na lékařský obor však zanevřít určitě nechce. „Budu nyní hledat cesty, jak skloubit svou poslaneckou práci s medicínou,“ dodal.

Martin Gregora bude jediným zástupcem Strakonicka mezi třinácti jihočeskými poslanci. Z komunální politiky však už nějaké zkušenosti má, první volební období je také strakonickým zastupitelem.
Pediatr, neonatalog a endokrinolog Martin Gregora je zástupcem primáře dětského oddělení strakonické nemocnice. Dobře ho znají maminky, které rodily ve strakonické porodnici. Zároveň se po lékařské stránce stará o malé obyvatele Dětského centra Jihočeského kraje, které má v prostorách nemocnice své sídlo.

Ve Strakonicích žijící lékař Martin Gregora se zabývá i psaním populárně–naučných knih s problematikou péče o dítě.