Projekt Senior pas, který vznikl v Jihomoravském kraji, se pomalu šíří také na Jindřichohradecku. Lidé nad pětapadesát let se mohou registrovat a získat tak slevy na nejrůznější aktivity. Zejména v Dačicích a Jindřichově Hradci je zájem velký.
„Už před prázdninami jsme zaznamenali velký zájem nejen ze strany místních, ale i z turisté se ptali, jaké jsou tady možnosti," uvedla vedoucí sociálního odboru v Jindřichově Hradci Zdeňka Šindelářová. Navíc před týdnem při Senior hrátkách v kulturním domě Střelnice měli všichni, kdo se akce zúčastnili, možnost se přímo na místě registrovat a Senior pas získat. „Byl o to ohromný zájem, přes dvě stovky lidí," vyzdvihla s tím, že informace o projektu nyní mohou senioři získat na sociálním odboru, kde dostanou i informační letáček s návodem, jak postupovat při registraci.
V Dačicích zájemci mohou rovnou vyplnit formulář v tamním infocentru, kam jim také po ověření všech údajů dorazí i samotný Senior pas. „Žádostí, jejichž vyplnění je poměrně snadné, se sejde přibližně kolem třiceti každý měsíc," informovala Ilona Brabcová, která má v Dačicích na starosti projekty Zdravého města Dačice, mezi něž Senior pasy spadají.
Vedoucí sociálního odboru dačického řadu Věra Janáková doplnila, že již také byli informováni všichni starostové obcí, které náleží pod Dačice jako obec s rozšířenou působností. „Lidé se stále dotazují, nejčastěji kde seženou žádost, jak dlouho to trvá a jaké výhody získají. Je jich ale méně, než třeba před rokem," podotkla s tím, že to ale může být způsobeno tím, že si již informaci předají mezi sebou na pravidelných setkáních.
V Dačicích oproti Jindřichovu Hradci mají navíc držitelé Senior pasu více možností, kde ušetřit. „Jsou to kulturní akce města, kino, lékárna, je toho více," vyjmenovala Ilona Brabcová. V Jindřichově Hradci zatím mají senioři slevu pouze v prodejně sýrů.
Naproti tomu v Třeboni zatím o vydání Senior pasu zájem příliš není. „Je to asi týden, co jsme informaci vyvěsili i na webových stránkách města, ale zatím se na to nikdo neptal," uvedla Jitka Vochosková z odboru školství a sociálních věcí.

Petra Lejtnarová