Na nedostatek zdravotnického personálu si dlouhodobě stěžují nemocnice napříč republikou. Ta jindřichohradecká není výjimkou. Pomoci těmto zařízením rychleji získat nové sestry má nyní nový zákon o jejich vzdělávání, který schválila vláda.

„Cílem našeho návrhu je umožnit stabilizaci systému kvalifikačního vzdělávání při zachování jeho kvality, a to především u ošetřovatelských profesí všeobecné sestry, dětské sestry a praktické sestry neboli zdravotnického asistenta. To vše samozřejmě v souladu s aktuálními potřebami v oblasti zdravotnictví," vysvětlil ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček.
V současné době musí budoucí sestřičky po absolvování střední zdravotnické školy pokračovat tříletým studiem na vyšší odborné nebo vysoké škole. Nově by měl po střední stačit rok na vyšší odborné škole. Zákon má umožnit i vykonávání povolání praktické sestry bez odborného dohledu.

Nový zákon o vzdělávání zdravotních sester

Zákon č. 96, o vzdělávání zdravotních sester by měl:
- rozšířit možnost získání odborné způsobilosti pro výkon povolání všeobecné sestry zkráceným studiem na vyšších odborných školách pro zdravotnické pracovníky profesí zdravotnický asistent/ praktická sestra, porodní asistentka a zdravotnický záchranář
- umožnit vykonávat povolání praktické sestry bez odborného dohledu, což usnadní začlenění absolventů
- rozšířit uplatnitelnost některých zdravotnických povolání v jiných obdobných povoláních
- stanovit magisterskému vzdělávání v oboru fyzioterapie status specializačního vzdělávání
- odstranit podmínku specializované způsobilosti pro výkon povolání bez odborného dohledu u povolání radiologického asistenta, který získal způsobilost k výkonu tohoto povolání podle dřívějších právních předpisů (střední vzdělání ukončené maturitní zkouškou na střední zdravotnické škole)
- zrušit kreditní systém, který sloužil ke kontrole celoživotního vzdělávání


Ředitelka střední zdravotnické školy v Jindřichově Hradci Běla Picková takový krok vítá. „Jako zdravotnické školy s novým modelem souhlasíme. Obracejí se na nás z nemocnic, protože mají nedostatek personálu a tohle je cesta, jak jeho dostatek zajistit," míní.
Navíc je podle ní i vhodné, že se vrátí název oboru „Praktická sestra", jenž nahradí stávající pojmenování „Zdravotnický asistent".
„Praktická sestra je tradiční označení, je to dáno i historicky, v nemocnicích našim studentkám také říkají „sestřičko". Zdravotnický asistent se neujal," vypověděla Běla Picková a dodala, že naštěstí zájemců o zdravotnické obory přibývá.

Pomůže nový zákon vyřešit nedostatek sester v nemocnicích?

Miloslav Janovský,
ředitel nemocnice v Jindřichově Hradci:
„Osobně se domnívám, že řešení čtyři roky střední zdravotnické školy a jeden rok vyšší odborné školy zdravotnické eventuálně bakalářského studia problém nedostatku zdravotních sester nevyřeší. Výkon povolání všeobecné sestry pracující bez odborného dohledu bez absolvování výše zmíněného studia nebude možný. Drtivá většina studentů, kteří nastoupí na vyšší odborné školy nebo bakalářské studium, se bude snažit toto studium plnohodnotně zakončit, což je současný stav.
Problémem nadále zůstává, že více jak polovina absolventů vyšších odborných škol, eventuálně bakalářského studia po jeho ukončení nastupuje mimo obor zdravotnictví. Jestliže v období před reformou vzdělávání zdravotních sester, což byl rok 2008, končilo a do zdravotnictví nastupovalo přes sedm tisíc zdravotních sester, tak nyní to jsou necelé dva tisíce. Mnoho zdravotních sester, které pracují v nemocnicích, většina na třísměnný provoz, pak vyhledává jednosměnné provozy v ambulancích i u soukromých lékařů.
I naše nemocnice se potýká s nedostatkem zdravotních sester, a to i přes výrazné meziroční zvýšení průměrných výdělků, které činilo přes 11 procent.
Osobně se domnívám, že mnohem lépe by vyřešilo stávající problém jednak zvýšení kvót studentů bakalářského studia na vysoké škole a dále zvýšení studia na pět let na střední zdravotnické škole s tím, že poslední rok studia bude více zaměřen na získání praktických dovedností studentů."

Petra Lejtnarová