Škody nejsou zdaleka zlikvidovány, na mnoha místech platí zákaz vstupu do vichřicí postižených lesů a regionem už se znovu prohnala další smršť.

I přesto, že bouřka s prudkými poryvy větru zaměstnala dobrovolné i profesionální hasiče, byla o poznání milosrdnější než ta z minulého týdne. Podle tiskové mluvčí jihočeských hasičů Venduly Matějů zaznamenali na Jindřichohradecku pět desítek hlášení především o padlých stromech. „Naštěstí nedošlo ke zraněním ani omezení vlakové dopravy," doplnila.

Antonín Leitkep, místostarosta Volfířova, v jehož katastru je zakázán vstup do všech lesů, si včera mohl oddechnout. Minulá bouře v katastru obce způsobila značné škody. Kompletně byl například zlikvidován obecní les v místní části Řečice a u Radlic musel být evakuován dětský letní tábor. Tentokrát se však žádné takové drama nekonalo. „Naštěstí se nám to úplně vyhnulo, takže ani hasiči neměli žádný výjezd. Sice popadalo pár větví, které byly ještě nalomené od posledně, ale to je vše," říká volfířovský místostarosta s úlevou.

To ovšem neznamená, že si nedělní hromobití nevybralo svou daň jinde. Ve Slavonicích, kde minulý týden vítr pokácel čtyři desítky stromů a poškozoval střechy, přišla tentokrát hrozba od potoka.

„Někde to nabralo větve a ucpávalo se to. Je to bohužel dlouhodobý problém, ale naštěstí jsme to tentokrát pomocí pytlů s pískem zvládli," uvedl slavonický starosta Josef Urban.
Rozlití potoka ve Slavonicích při podobných bouřích je podle tamního starosty bohužel běžným jevem. „Potok je sice projekčně k úpravám připraven, ale vše je otázkou financi. Pro místní je to nepříjemné."

Vítr páchal škody i na Suchdolsku. Tamní hasiči zasahovali na úseku ve směru do Třeboně. „V noci byl odstraněn jeden strom i přímo v Suchdole," dodal zástupce velitele jednotky Ondřej Vajo.

Nečekaně silná vichřice, která udeřila v nedělní podvečer i na město nad Vajgarem a jeho okolí, vyvrátila kolem 18.30 hodin skupinu okrasných stříbrných smrků stojících poblíž Památníku letců na nábřeží Ladislava Stehny. Právě zde se má v sobotu 24. srpna od 12 hodin odehrát pietní akt za zesnulé československé válečné letce.

Stromy popadaly v těsné blízkosti památníku a jeden z jeho ze země vytržených kořenů trčel pouze 30 centimetrů od čelní desky kamenného žulového monumentu. Ještě během hlavního ničivého náporu byla celé situace kolem památníku monitorována jindřichohradeckou Městskou policií a hned následně předsedou zdejšího Klubu historie letectví Vladislavem Burianem. Stromy naštěstí nezasáhly do vozovky a provoz na zdejší křižovatce proto zůstal s potřebou zvýšené opatrnosti bez omezení. „Děkuji za skvělou spolupráci městské policii a následně i řediteli Služeb města Jindřichův Hradec Ivo Ježkovi, jakož i jeho zaměstnancům, kteří se hned v pondělí časně ráno postarali o šetrné odstranění popadaných stromů. Památník zůstal naštěstí nepoškozený a věřím, že po upravení celého prostoru nic nebrání tomu, abychom zde mohli uskutečnit 24. srpna plánovaný pietní akt," uvedl Vladislav Burian.