Po loňském titulu restaurované hřbitovní kaple získal prvenství v krajském kole měšťanský dům čp. 520 a odnesl si i celkové vítězství v kategorii menších památek.

Majitelka domu Jaroslava Maříková se netají tím, že ji vítězství potěšilo. „Popravdě jsem s tím vůbec nepočítala, protože již vloni získala titul slavonická památka. Sice, když jsem viděla ty další soutěžící objekty, tak jsem v duchu měla pocit, že by to mohlo vyjít, ale nevěřila jsem tomu, že by Slavonice dostaly cenu i podruhé. Opravdu mě to příjemně překvapilo a mám ohromnou radost," sdělila Deníku Jaroslava Maříková.

Do Slavonic přišla s manželem zubařem v roce 1969 a ve zmíněném objektu dostali služební byt. V roce 1992 město manželům nabídlo dům ke koupi. „A od té doby investujeme do rekonstrukce," zmínila majitelka.

Měšťanský dům čp. 520 na Horním náměstí ve Slavonicích patří podle tajemníka městského úřadu Libora Karáska mezi zdejší nejcennější památky a je jedním z objektů nominovaných na seznam UNESCO.

V interiéru se dochovala sklípková klenba. Na fasádě se nachází pět figurálních výjevů a devět polofigur. Okolo postav a výjevů jsou rámování bohatě zdobená dekory, zvířaty a maskarony. V pásu polofigur pod okny je uprostřed zobrazen erb. Pět figurálních výjevů na fasádě popisuje scény ze Starého zákona a z řeckých bájí. Vlevo na atice je vyobrazen Ikarův pád do moře, ve středu Ajaxova sebevražda a vpravo Aeneas odnášející svého otce Anchise z hořící Troje.

V patře je mezi okny rozdělen výjev David a Goliáš. Na předstupujícím patře se pod okny nachází šest polofigur Habsburského rodu. Jde o obrazovou galerií habsburských arcivévodů, synů Maxmiliána II. Habsburského.

Restaurování sgrafit bylo velmi náročné. Jejich stav byl velmi rozdílný pod arkýřem, na arkýři, na štítu a na korunní římse.
Na celé ploše se vyskytovaly druhotné vysprávky od předchozích restaurování. Na štítu byla sgrafita v havarijním stavu. Rekonstrukce chybějících částí sgrafit byly provedeny v kombinaci s nalezenými archivními fotografiemi a původními grafickými předlohami.