Rtuť teploměru se dávno přehoupla přes třicítku a ve čtvrtek by měla dokonce atakovat magických čtyřicet stupňů Celsia.

Takové teploty jsou však pro lidi i zvířata přímo zničující. Zejména po letošní dlouhé zimě a chladném jaru je teplotní skok pro některé slabší jedince, jako jsou například starší lidé nebo kardiaci, zdraví ohrožující.
Přehřátí i angína
Podle primáře jindřichohradecké záchranné služby Miroslava Vlasáka sice v posledních třech dnech zaznamenali zvýšený počet výjezdů, než bývá obvyklé za normálního počasí, nicméně ne všechny souvisely právě s horkem. „Zaznamenali jsme sice nějaké kolapsy a obtíže s dýcháním, ale pomalu nám přibývají také prázdninové záležitosti, jako jsou drobné úrazy nebo alergické reakce," vysvětlil primář.
Dětská lékařka Daniela Verdánová dodává, že v souvislosti s počasím přibylo také pacientů s infekčním onemocněním. „V tomhle počasí  se dobře daří bakteriím,takže přibývá angín a horečnatých stavů. Žádné komplikace s přehřátím jsme zatím neřešili, ale očekáváme, že tyto případy přibudou s příjezdem dětí na letní tábory." Lékařka také upozornila na to, že v souvislosti s vysokými teplotami jsou často lidé unavenější a méně pozorní. „Stává se, že rodiče, a to zejména ti, kteří si dítě pořídili ve vyšším věku,  nevěnují tolik pozornosti svým malým dětem a dochází pak k úrazům nebo ztracení dítěte. Souvisí to s věkem i únavou a schopností unést takovou zátěž, ale lidé by si na to měli dávat pozor."
Bez klobouku ne!
Podle Daniely Verdánové je v tomto počasí, kdy byla dokonce v Jihočeském kraji vyhlášena smogová situace v souvislosti s nedostatkem ozónu, důležité dbát také na prevenci a ochranu. „Slunce je velmi agresivní, takže bez pokrývky hlavy, brýlí a opalovacího prostředku by lidé ven chodit neměli. Doporučujeme dále samozřejmě dostatečně pít a dávat přednost spíše klidovým aktivitám doma nebo u vody," dodala lékařka.

Za vyšších teplot se musejí i častěji zalévat rostliny. Například v zahradnictví Tomáše Lence v Novosedlech nad Nežárkou se teď dělá zálivka dvakrát denně. „Rostliny rychleji rostou, ale jinak na ně vedra větší pozitivní ani negativní vliv nemají. Pochopitelně zálivka se musí dělat brzy ráno a večer. Když je horko, tak to nepřipadá v úvahu, protože rostliny jsou rozhicované a dostaly by šok," míní Tomáš Lenc a doplňuje, že i v zahradnictví se práce přes den omezují pouze na to nejnutnější a zbytek se odkládá  nebo dělá, když je chladněji.
Práce nepočká
Vedro k zalknutí, venkovní teplota kolem třicítky a 150 stupňů Celsia pod nohama. Tak vypadá v těchto dnech práce chlapů na finišerech při pokládce asfaltových koberců. Jak říká ředitel jindřichohradecké oblasti firmy Swietelsky stavební Ivan Šot, je nutné co nejvíce eliminovat zdravotní potíže v tomto období, a to zejména zvýšeným pitným režimem, častějšími přestávkami a pokud je to možné, tak i organizací práce: „Začínáme před šestou hodinou ranní, ale záleží na charakteru zakázky, ne vždy je možné v nejkritičtější hodiny přes poledne  přerušit práci."

Vyrábět nemohou přestat ani pekaři z novosedelské pekárny. „Vedro je strašné, všude máme otevřeno. Pracovníci mají k dispozici dostatek vody, ale přestat péct nebo směrovat výrobu do určitých hodin, kdy to horko není ještě takové, nemůžeme. Musíme plnit zakázky," říká jednatelka firmy Helena Baštová.
O svém tvrdém chlebu by mohli v současných horkých dnech vyprávět i řidiči autobusů. Kabiny jsou přímo rozpálené a obrovské čelní sklo vytváří skleníkový efekt. Kvůli častému otevírání dveří není moc platná ani klimatizace, pokud jsou jí autobusy vybaveny.
I řidiči mají úlevy
Není tedy divu, že v takových podmínkách se nehledí tak přísně na ustrojovací kázeň profesionálních šoférů. „Pokud přesáhnou teploty dvacet pět stupňů Celsia, nejsou podle naší kolektivní smlouvy naši zaměstnanci povinní nosit kravatu. Ve výbavě mají i lehké letní kalhoty ze savého materiálu a na všech nádražích a nocovnách jim zajišťujeme přístup k pitné vodě," konstatoval Petr Palovčík, tiskový mluvčí společnosti Icom transport, která je vlastníkem dopravce ČSAD Jindřichův Hradec.

Na druhé straně vedra ještě dosud nepůsobí problémy například rybářům na Kardašovořečicku. Podle jednatele Rybářství Kardašova Řečice Zbyňka Zajíce byla voda dost studená a vedra ještě netrvají dlouho, takže škody na rybách zatím nevznikají.
Školky mění režim
Speciální režim kvůli horkému počasí mají nastaven v dačických mateřských školách. „Ven s dětmi chodíme již kolem půl deváté a vracíme se tedy dříve než je běžné," vysvětluje ředitelka Hana Švarcová.

amozřejmostí je důsledné dodržování pitného režimu. „Hlavně děti více ponoukáme, aby pily. Pití máme k dispozici i na zahradě. Navíc přímo u nás ve školce Bratrská máme i mlhoviště, kde se děti mohou osvěžit, takže si s sebou berou do školky i plavky," zmínila.