Na sjíždění svahů na Jindřichohradecku si však asi budou muset lyžaři počkat déle než na horách.

Jak vysvětluje správce lyžařského areálu u Nové Bystřice Michal Hána, aby bylo možné začít zasněžovat, musí být alespoň pět dní teplota v noci pod minus čtyři. „Určité náznaky v předpovědi jsou, ale zatím bylo teplo jako vloni. Ostatně v loňském roce jsme zahájili provoz až o Vánocích, tedy 25. prosince," naznačil Michal Hána, ale hned dodal, že pokud to počasí dovolí, tak rozhodně nebudou na nic čekat.

Jednou z otázek spojených s umělým zasněžováním v souvislosti s extrémním suchem je dostatek vody. „Máme tady potok a momentálně dost prší, takže problém s vodou nebude," zmínil. Na lyžaře letos čeká nová terasa před pokladnou a provozovatel také posílil právě zasněžování. „Přípravy na sezonu jsou na už 95 procent už hotové," podotkl Michal Hána.

Také provozovatelé lyžařského vleku v Horní Radouni zatím čekají na příchod zimy. Podle Jiřího Šívra ze Ski Klubu Čihadlo se pravděpodobně do Vánoc vlek kvůli počasí nerozjede. „Nějaké přípravy už jsme však začali," zmínil. Na dotaz Deníku ohledně dostatku vody pro zasněžování sdělil, že areál má vlastní zdroj a po stávajícím vydatném dešti jistě nebude problém.

Další sjezdovky s lyžařským vlekem na Jindřichohradecku sněžná děla na zasněžování nemají.

Například spuštění vleku pod Javořicí, který provozuje obec Studená, je podle správce Františka Adamce odkázáno na přírodu. „Nezbývá nám, než počkat na opravdovou zimu. Například vloni jsme začínali lyžařskou sezonu na sjezdovce až v polovině ledna," zmínil František Adamec. Další vlek v regionu provozuje v Dolním Radíkově hradecký dům dětí.