Svatba v máji, do roka máry, to je stará lidová pověra, která stále často odrazuje páry chystající se uzavřít sňatek od květnového termínu. I když v posledních letech se již ledy podle matrikářek poněkud prolomily. Třeba v Dačicích letos očekávají dvě až tři květnové svatby. „Jinak to bývá jedna až dvě," zmínila dačická matrikářka Eva Chňoupková.

To v Třeboni naopak zažívají květnový svatební boom, a to díky atraktivnímu datu 15. 5. 2015. „Letošní rok doslova trháme rekordy a pranostika se zřejmě dostává trochu do ústraní," zmínila Miroslava Sadilová z třeboňské matriky.

Ta eviduje deset květnových veselek, z toho hned čtyři se odehrají právě 15. května. „Toto datum mělo určitě svůj význam a svatebčany přilákalo. Ale i tak jsme tolik svateb v květnu neměli, ani nepamatuji," říká.

V Dačicích však pátek 15. května nezabral. „Jednu sice máme domluvenou, ale zatím nemáme oficiální žádost. A u druhé svatebčané právě kvůli pověře od záměru upustili," říká matrikářka od Dyje. Podle jejích slov na atraktivní měsíce mají termíny domluvené již hodně dopředu, ale u května není žádná rezervace nutná. „Momentálně už máme plno třeba na 6. 6.," dodala Eva Chňoupková.

Jinak velmi vytížená matrika v Kardašově Řečici, která vyřizuje i obřady na zámku Červená Lhota, také žádnou svatbu na 15. května nechystá. Květnový termín přitom vůbec nevadil například Janě Černochové z Nového Bozděchova. „My jsme se brali 22. května 1998, protože manžel je fotograf a neměl jindy volno A jsme spokojení," říká.

V Kardašově Řečici si v tomto měsíci své ano řekne šest párů. „Měli jsme jednu svatbu prvního máje, to je pěkné datum, ale další jsou až 23. května," uvedla matrikářka Zdeňka Bzonková.

Podle ní se počty obřadů v květnu neliší od ostatních měsíců. „Víc svateb je jen v červnu a září, v ostatních je to srovnatelné," míní.

V Jindřichově Hradci se svatebčané květnového termínu nebojí. „Letos jich máme o něco víc než v minulosti, chystáme devět svateb," informovala matrikářka Radka Svitáková. Podle ní se ale na počtu obřadů datum 15. 5. 2015 nepodepsalo. „V jiné dny máme svateb i víc," dodala.

Svatba v květnu

Co říkají pranostiky:

Svatba v máji volá máry.

Ženich nebo nevěsta oddaní

v máji, budou brzy na onen svět povoláni.

Proč se v květnu neměli lidé brát?

Byl to čas, kdy začínaly nejtěžší práce na polích a pro ženu v počátku těhotenství to bylo nebezpečné. Proto se doporučovalo uzavírat sňatky na podzim. Tehdy byl také dostatek jídla pro budoucí matku i dítě.

Petra Jouzová, Lenka Novotná