Ty povoluje ministerstvo financí a licence jim platila minimálně do konce roku 2014.
Ve čtvrtek padlo ale průlomové rozhodnutí ústavního soudu. Podle něj není možné, by ministerstvo umožnilo existenci herních přístrojů tam, kde to zakazuje obecní vyhláška. Licence se tak budou odebírat. Zcela bez heren by se v brzké době mohlo ocitnout například centrum Jindřichova Hradce. To přivítal jeho starosta Stanislav Mrvka se zadostiučiněním. „Je to v každém případě dobrá zpráva, že nebudeme muset na definitivní konec automatů čekat ještě téměř dva roky. Míč je teď na půlce ministerstva financí. To by se mělo postarat o urychlené odebírání licencí," podotkl starosta. Způsob jakým se vše provede ale není podle Stanislava Mrvky zatím zřejmý. „Podle mého by ministerstvo mělo postupovat automaticky, bez intervence města. To je ale jen můj názor. O tom, jak to bude ve skutečnosti, se ještě musíme poradit s právníky, abychom nic nezanedbali," vysvětlil starosta Mrvka.
Měst a obcí, ve kterých jsou hazardní hry nějakým způsobem omezené na Jindřichohradecku stále přibývá. I když v Dačicích vyhlášku regulující výherní automaty teprve připravují, regulace může být podle starosty města Vlastimila Štěpána dvojsečná. „Rádi bychom výherní automaty a videoterminály redukovali, ale na druhé straně nemáme jiné zdroje na financování sportu. Když chceme mít město čisté od hazardu, tak nám ale budou chybět peníze na sport. Takže pro nás je lepší tlačit i prostřednictvím městské policie na eliminaci negativních jevů, aby nám ale na druhé straně peníze zůstaly. Vláda dala možnost rozhodovat o penězích z daní a je na nás, jak k tomu přistoupíme. Jsou města, kde se v tomto směru lépe rozhoduje," uvedl starosta Dačic a dodal, že je hlavně důležité, aby se narovnaly peníze ze Sazky.
Ve Slavonicích zatím žádnou regulační vyhlášku podle starosty Josefa Urbana nemají. „Ani nebyl důvod, protože u nás jsou automaty ve dvou provozovnách. Ale myslím si, že je důležité, aby obce mohly regulovat automaty, protože mohou mít, obzvláště v našem pohraničí dopad na sociální poměry. Na druhé straně novela loterijního zákona zbourala dotační program pro tělovýchovné organizace," uvedl starosta Slavonic Josef Urban.