„Nemůžu pochopit, kdo je schopen ničit tímto způsobem cizí majetek. Přijde mi to celé jako lumpárna. Nevím, jestli si sprejeři potřebují něco dokazovat a zvyšovat si sebevědomí. Není to pouze náš panelák, ale zahlédl jsem stejné malůvky také na dalších domech, a také na místní knihovně,“ uvedl včera na adresu sprejerů Miroslav Šalanda z jednoho z počmáraných domů.

Pokračoval, že nová fasáda byla dokončena vloni a sprejerské kousky se zde objevily přibližně na jaře. Oprava by samozřejmě zase vyšla na několik tisíc korun. Zeď by se musela oškrábat a musel by se nechat namíchat stejný odstín barvy.

„Nevím, jak by se měli provinilí najít, vím, že bychom je museli chytit při činu. Neříkám, že graffiti nejsou pěkné, ale pokud bychom je viděli na plochách, které jsou sprejerům vyhrazeny,“ dodal.

Mládež se o prázdninách nudí, a tak čmárá. Podle okresní policejní mluvčí Věry Mžikové policisté šetří již osm případů sprejerství.

„Pachatel je většinou neznámý. Je to otázka chvilky, takže dopadení bývá složité. Pomoci významně mohou občané. Měli by si všímat dění okolo, nebát se okamžitě na sprejera upozornit na linku 158, pokud se sami necítí na to ho zastavit. Také by si měli co nejpodrobněji zapamatovat třeba popis sprejerů a jejich oblečení,“ zmínila Mžiková.

Vandalové si malířské plátno spletli například i s autobusovou čekárnou a autobusem v Chlumu u Třeboně či se vyřádili na vlakové zastávce úzkokolejky v Lovětíně.

Hlavní akční rádius však podle Mžikové mají na sídlišti Vajgar, kde již bylo počmáráno několik domů. Jeden dokonce už dvakrát za sebou.
Ani Ludmile Popelové se čmáranice na zdech nelíbí: „Je škoda panelových domů, které mají novou fasádu. Všimla jsem si, že se jich v našem městě nachází několik.“

Podobný názor zastává i Eva Svobodová. Přijela z chalupy a graffit si teprve všimla.

„Soused říkal, že se postará, aby policie začala hledat viníky. Připadá mi strašné, že si lidé nechají zvelebit dům a nějaká partička se postará o takovouto výzdobu. Oni si asi myslí, že vylepšují design budov. Nejspíš se tím realizují, ale co jim to přináší?“ ptá se rozhořčená obyvatelka sídliště.
Lidé obecně mluví o nehoráznosti a volají po trestech.