Postupně zde hynou bizoni, které mohl někdo otrávit. Firma zabývající se jejich chovem podala již na policii trestní oznámení.

„Případem se zabýváme. Nyní se čeká na výsledky laboratorních rozborů mrtvých těl,“ uvedla jindřichohradecké policejní mluvčí Věra Mžiková. Od počátku, kdy začali bizoni hynout, případ sledovala i veterinární správa, která musela vyloučit případnou nákazu.

Přímo na místě, tedy v Rožnově, se Deníku nepodařilo majitelku ani nikoho odpovědného zastihnout a ani ji nijak kontaktovat. Jedná se o polorozpadlý statek, který je střežen kamerami a ochrankou. Celá vesnice je přes den téměř liduprázdná a potkat zde živáčka je spíše dílem náhody.

Podle reportáže ČT 1 z původního šedesátihlavého stáda majitelce Evě Jelínkové zůstalo 23 kusů. Prokázána byla otrava methomylem, což je podle Jelínkové vysoce toxická látka, která se v minulosti používala v zemědělství k ochraně rostlin. Již jedenáct let je u nás přípravek s touto látkou zakázán.

Zatímco nešťastná majitelka stáda je přesvědčená, že úhyn zvířat je činem neznámého traviče, jeden z místních obyvatel včera nastínil i další hypotézu: „U statku se bourají budovy, kde dřív bývalo úložiště jedů a prášků, takže to ani nemusí být úmysl, ale bizoni se tam mohli dostat a něco sežrat.“