„Již několik let registrujeme na setkáních s občany, které město pořádá pravidelně přímo v obci, připomínky k výstavbě kanalizace," vypověděl místostarosta Zdeněk Mráz, podle kterého samotné město o tuto investici dlouhodobě připravuje.

„Nyní vedení města schválilo žádost o dotaci, kdy jako nejvýhodnější vyšel dotační titul z Operačního programu životního prostředí, ve kterém jsou podporovány jak výstavby čistíren, tak i samotné kanalizace," zmínil místostarosta. Pokud Třeboň se svou žádostí uspěje, může získat dotaci ve výši 34 milionů korun. Město by se pak na výstavbě podílelo částkou přibližně 15 milionů.

Jak uvedl Zdeněk Mráz, v místní části sice existuje funkční vodovod, ale není zde kanalizace napojená na čistírnu odpadních vod. „Místní si samozřejmě zaslouží, aby i ve Staré Hlíně měli plnohodnotnou kanalizaci, která jim umožní snadnější život. Nebudou se muset v budoucnu zabývat starostmi s vyvážením jímky nebo septiku," podotkl.

Na kanalizaci by v budoucnu ve Staré Hlíně má připojit víc než tři sta obyvatel. „Pokud vše dobře dopadne, bude to dobře pro rozvoj místní části, neboť podle územního plánu je zde možnost případné další výstavby," objasnil.

Kromě toho může mít vybudování nové kanalizace pozitivní vliv i na rozvoj cestovního ruchu. Jak zmínil Zdeněk Mráz, bude tak lépe zajištěné zázemí a služby. Město zároveň vytvořilo projektový tým devíti odborníků, kteří se akcí budou zabývat.

PETRA LEJTNAROVÁ