Na co všechno se lidé mohou těšit letos, i na to jak on osobně vnímá předvánoční shon, jsme se zeptali starosty města Stanislava Mrvky.

Jak budou vypadat letošní Vánoce v Jindřichově Hradci?
Advent je pro nás vždy takovou perličkou v tom našem kalendáři akcí a samozřejmě chceme, aby lidé měli pocit, že vánoční čas skutečně přichází. Já bych byl velmi nerad, a o to jsme se také snažili, aby se předvánoční čas v Hradci nesl v duchu zběsilého úprku od nákupního domu k nákupnímu domu, ale aby lidé měli spíše možnost se zastavit, trochu se zklidnit a užít si i nějakou kulturu. Já jsem si schválně vyjel prosincový program, a když jsem to uviděl černé na bílém,tak můžu říct, že mi samotnému div nevypadly oči a byl jsem hodně mile překvapený. Mimo asi třech dní, kdy se nic neděje, tak prakticky každý den je nějaký koncert, besídka, výstava nebo jiná akce zaměřená na Vánoce a Advent. Myslím, že nabídka je taková, že si vybere úplně každý. Samozřejmě nesmíme zapomínat na ty velké věci, jako bylo samotné zahájení Adventu a rozsvícení vánočního stromu, které se konalo 30. listopadu. Za připomenutí stojí i Česko zpívá koledy, které se bude konat 10. prosince, a které se stalo již neodmyslitelně součástí předvánočního kulturního kalendáře a Hradečáci si ho oblíbili. Následovat budou tradiční vánoční trhy 13. a 14. prosince, které město pořádá ve spolupráci se státním hradem a zámkem a hradeckými muzei.

Vánoci to ale končit nebude. Přivítají Hradečáci letos opět společně Nový rok?
Ano. Připravujeme to a bude to, jak už jsou lidé zvyklí, na náměstí Míru a chybět nebude ani ohňostroj. Myslím, že bychom letos měli začlenit i další událost, na níž se v minulých letech trochu zapomínalo, a to je zahájení Tříkrálové sbírky. To je podle mého jedna z věcí, kde mají Hradečáci ještě trochu rezervu. Chtěl bych proto, abychom to letos trochu více podpořili i ze strany města.

Připraveny ale nejsou jen kulturní akce. Již třetím rokem jsou na náměstí Míru po celý prosinec k dispozici stánky s vánočním zbožím a pódium…
Podnikatelům jsme to nabídli i letos a dřevěné stánky jsou pronajaté na celou dobu. Teď už to záleží spíše na nich, jak moc je budou využívat, v tomto směru jim můžeme těžko něco nařizovat. Na příští rok ale chystáme nějaká opatření, která by měla zaručit, že když už je to pronajaté, tak aby bylo i otevřeno. V úvahu připadají například různé výhody či slevy na nájemném, ale jak to bude přesně, to se teprve uvidí. Na náměstí je také k dispozici stále naše zázemí s pódiem, kdyby měl někdo zájem zorganizovat nějaké vystoupení mimo těch oficiálních.Pódium najde využití hlavně 13. a 14. prosince, kdy jsou vánoční trhy. Velice mě těší, že se do toho zapojily jak základní tak mateřské školy a od 10 do 15 hodin se lidé mohou těšit na jejich prakticky nepřetržitá vystoupení.

Co byste obyvatelům Jindřichova Hradce popřál k Vánocům a do Nového roku?
Já bych rád, aby to nevyznělo jako nějaké formální klišé, ale kdo se nad tím trochu zamyslí, tak jistě chápe, že chci lidem popřát hlavně, aby byli zdraví. To je totiž, ať chcete nebo nechcete, to opravdu nejdůležitější. Když je člověk mladý, tak si to moc neuvědomuje, ve středním věku o tom začíná trochu přemýšlet a jak přichází do let, tak začíná chápat, že je to základ úplně všeho. Kdo není zdravý, tak nemá práci, nemůže si vydělat, spokojená není rodina, zkrátka všechno s tím souvisí. Proto přeji lidem hlavně, ať jsou hodně zdraví, spokojení se svým životem, aby je nepotkalo žádné neštěstí a jejich rodiny žily bezstarostným životem. Já jsem si vědom toho, že k tomu svým dílem musí přispět i město, takže se vynasnažím, abych Hradečákům nepřipravil žádné nepříjemné překvapení, ale jen samá pěkná. Byl bych rád, aby zejména teď kolem Vánoc si všichni alespoň maličko odpočinuli a zklidnili se, protože ten rok, který nás čeká, bude určitě opět nelehký. Teď je taková doba, že všichni neustále někam chvátají a každý se snaží stihnout spoustu věcí, ale já jsem přesvědčený, že bychom měli začít přemýšlet také nad tím, zda naše rodiny žijí opravdu šťastně a v pohodě. Je to jedna z věcí, která by se měla začít dostávat do popředí.