Po dlouhém čekání a dohadech kvůli pozemkům konečně začala stavba dalšího úseku cyklostezky mezi Třeboní a Starou Hlínou. Nový úsek v délce přibližně 900 metrů by měl být hotový ještě letos.

Podle informací místostarosty Třeboně Zdeňka Mráze se již brzy cyklisté vyhnou hlavnímu tahu z Třeboně na Jindřichův Hradec také v úseku od cesty k židovskému hřbitovu po odbočku do Nové Hlíny.

„Vyřešení této investiční akce bohužel trvalo více než pět let. Předpokládali jsme, že od státu prostřednictvím Lesů ČR získáme pozemek přes les ve veřejném zájmu zdarma, ale bohužel se tak nestalo," informoval místostarosta.

Městu se nyní podařilo potřebné pozemky směnit. Místo pro výstavbu dalšího úseku cyklostezky sice město Třeboň získalo směnou, muselo však také doplatit ještě přibližně půl milionu korun.

Cena za výstavbu nové trasy pro cyklisty činí podle informací místostarosty Zdeňka Mráze 3 145 000 korun. Jak dodal, do výběrového řízení se přihlásilo jedenáct uchazečů, z nichž nejvýhodnější nabídku podala firma Reno Šumava z Vlachova Březí.

Cyklostezka naváže na již vybudovaný úsek vedoucí z Třeboně podél hlavního tahu ve směru na Jindřichův Hradec u cesty k židovskému hřbitovu. Stezka bude mít mlatový povrch a bude široká tři metry. V místě, kde povede mezi zahradami a silnicí první třídy, bude vybudována navíc opěrná zeď a svodidla v celkové délce 43 metrů.

„Dokončení výstavby cyklostezky, pokud nám budou přát klimatické podmínky, je naplánováno do 22. prosince letošního roku," uzavřel Zdeněk Mráz. Změnu pocítí účastníci dopravního provozu zejména v letních měsících, kdy se v okolí Třeboně pohybuje velké množství cyklistů. Ti se nyní vyhnou dalšímu úseku hlavní silnice.