Pokud se nepodařilo někde komisi obsadit, musel ve čtvrtek stav doplnit a jmenovat členy na neobsazená místa starosta příslušného města či obce.

Ve větších městech to většinou nebyl problém. Například v Dačicích měli podle tajemníka městského úřadu Karla Macků stanovený minimální počet členů v komisi na čtyři a šest. „Všude máme deset až jedenáct členů, takže velká rezerva," uvedl Karel Macků.

K doplnění komise podle jeho slov starosta přistupuje až v okamžiku, kdy by počet členů klesl pod minimální počet.

„Někdy se  může stát na poslední chvíli, ale i v čase samotných voleb, že někdo odstoupí a pak je nutné jmenovat nového člena," poznamenal Karel Macků.

Zatím dačický městský úřad, který zároveň slouží pro Dačicko na volby jako registrační, nemá signály, že by se někde nepodařilo komisi doplnit. Přesto jsou zejména menší obce, kde moc velký zájem o práci u volební komise mezi občany není.

Ani v Třeboni s obsazením volebních komisí problém nenastal. „U všech našich okrsků máme minimální počet stanovený na šest, ale všude jsme na jedenácti i dvanácti členech. Některé strany daly i náhradníky," informoval vedoucí třeboňského odboru živnostenských a správních činností Roman Hrdý. Ani v obcích, pro které třeboňský úřad funguje zároveň jako registrační, nikdo zatím žádný problém s obsazeností komisí nehlásil.

V Jindřichově Hradci nevyužily svého práva na nominaci členů do volebních komisí zdaleka všechny subjekty. Z devíti jich tak podle tajemníka městského úřadu Karla Přibyla učinilo pouze šest.

„Proti volbám do Evropského parlamentu, kdy své zástupce delegovalo třináct stran, je to podstatně méně, ale odpovídá to tomu, že nyní kandiduje jen šest politických subjektů, zatímco na jaře to bylo třicet," informoval Karel Přibyl a dodal, že čtyři strany nominovaly do volebních komisí 30 lidí, jedno politické uskupení 27 a jedno 24 svých zástupců.

„Ve všech komisích máme naplněné minimální počty, které jsou ze zákona šest členů u okrsku nad 300 voličů a čtyři do 300 voličů. Asi ve čtyřech okrscích jsme ale přesně na stanoveném počtu, takže kdyby někdo vypadl, musel by zakročit starosta a chybějícího člena jmenovat. Trošku z toho máme obavu při druhém kole senátních voleb, ale naštěstí máme v záloze připravené nějaké náhradníky," upřesnil hradecký tajemník.