Dačičtí radní na svém poslední jednání schválili nařízení, kterým byla stanovena cena za přiložení a odstranění technických prostředků k zabránění odjezdu vozidla, tedy takzvaných „botiček".

Jak přiblížil starosta města Karel Macků, cena za přiložení a odstranění těchto technických prostředků byla v Dačicích zrušena v roce 2013. Důvod byl jednoduchý. „Protože jsme botičky dlouhodobě nepoužívali. Nyní jsme toto nařízení obnovili a cena za přiložení a odstranění boty byla stanovena ve výši 500 korun," vysvětluje starosta. Nařízení je účinné od 1. března.

K návratu botiček v Dačicích podle starosty přistoupili kvůli tomu, že zaznamenávají více případů, kdy řidiči poruší předpisy, ale pak se vyhýbají placení pokut. „Buď nezaplatí, nebo se nám je nepodaří dohnat. Takhle budou nuceni alespoň těch pět set zaplatit, pokud se chtějí boty zbavit," říká dačický starosta Karel Macků.

Jedná se o takzvaný manipulační poplatek, takže řidiče k tomu vždy ještě čeká pokuta za konkrétní přestupek, kterého se dopustili.
V řadě míst tento manipulační poplatek vůbec nemají zavedený. Jako například v Jindřichově Hradci, kde řidič, který dostane na auto botičku, muže zaplatit podle zástupce vrchního strážníka městské policie Petra Brabce na místě blokovou pokutu až do výše dvou tisíc korun.

„Je to ale krajnost, většinou se výše pokuty pohybuje do pětistovky a odvíjí se od společenské závažnosti přestupku. To znamená, jak dlouho řidič někde ponechal auto, zda to bylo v zákazu zastavení, zda někomu zablokoval výjezd a podobně," uvedl Petr Brabec. V Třeboni je systém obdobný.