Jak již Deník informoval, od července policisté registrovali zvýšený počet případů vloupání do rekreačních objektů na Popelínsku, Strmilovsku a Bednárecku. Pachatel byl zřejmě i pořádkumilovný, neboť si v chatě uvařil něco k jídlu, přespal a ještě po sobě umyl nádobí, zametl střepy z okna, kterým lezl dovnitř, a ustlal. Postupně se kriminalistům podařilo získat popis nevítaného návštěvníka, jehož rajón se neustále zvětšoval až k Suchdolsku a dál a na druhou stranu na Pelhřimovsko.

Pomyslná smyčka se začala utahovat, když strmilovský strážník Roman Séč si při jedné z obhlídek rekreační oblasti kontroloval muže, který popisu odpovídal.

„Svůj poznatek ihned předal jindřichohradeckým kriminalistům, kteří zjistili, že osoba která byla obecním strážníkem kontrolována, byla téhož roku na jaře již odsouzena k podmíněnému trestu odnětí svobody za vloupání do různých objektů na Českobudějovicku. Způsob vloupání byl shodný. V září byl muž zadržen na místě činu v rekreačním objektu v Bednárečku," popsala nedávnou událost policejní mluvčí Hana Millerová.

Po ukončení provozu obvodního policejního oddělení ve Studené se znovu začalo koketovat s myšlenkou, že by se obce spojily a měly společnou policii.

Jak říká vedoucí oddělení obecné kriminality Zdeněk Melichar, ze strany policie má spolupráce se strážníky obecní policie jednoznačnou podporu.

„Kriminální policie úzce spolupracuje se strážníky obecní policie, využívá jejich osobní a místní znalosti. Využívá je například při získávání poznatků o osobách či o jejich záležitostech," říká Zdeněk Melichar.

A místní znalost je jak podle kriminalisty, tak i strážníka velice důležitá. „Tím, že skončilo ve Studené obvodní oddělení, přece jen se do této lokality policie nedostane tak často a najednou není, kdo by dohlížel na dodržování vyhlášek a podobně," míní Roman Séč. Doplňuje, že práce obecního strážníka v menším místě je specifická a měl by být kladen důraz především na práci s lidmi a na prevenci.
„Výkonnost strážníka by se neměla měřit jen počtem vybraných pokut a vyřešených případů," dodává Roman Séč.

Již v roce 2003 legislativa umožnila, aby obce mezi sebou uzavřely smlouvu a využívaly služeb obecní policie „společně".

Podle Romana Séče se tehdy takto měly spojit se Strmilovem obce Studená a Kunžak, ale Studená, která v té době měla v místě obvodní policejní oddělení, vycouvala jako první a pak se záměr nezrealizoval.

Nyní je zájem tuto myšlenku znovu oprášit, neboť je jistá nespokojenost starostů dotčených obcí, které přišly o blízkost obvodního oddělení. Pravděpodobně trend, aby policie působila tam, kde je větší koncentrace lidí, se nezmění.

„V rámci komunitního plánování by se v úterý ve Strmilově měli sejít zástupci i okolních obcí, aby o možnosti společné obecní policie jednali. „Když se dá víc obcí dohromady, měl by je provoz obecní policie vyjít levněji. Ale nebude to tak úplně jednoduché," připouští Roman Séč.

Strmilovský starosta Jaromír Krátký říká na adresu strážníka, že se ve městě za ty roky osvědčil. „V úterý máme seznamovací schůzku, kde bychom rádi zjistili, s jakými problémy se starostové okolních obcí potýkají. A pak by se teprve hledalo řešení. Ono to není jen tak, že by náš strážník třeba jezdil do Kunžaku, na to musí být uzavřená veřejnoprávní smlouva. Bohužel, v současné době již policie nemá takové místní znalosti, jako když byl obvod ve Studené. Na druhé straně je obecní policie řešení za někoho jiného. Ale musíme se s tím vyrovnat, protože situace už se těžko změní," míní starosta Strmilova.

Například starostka sousední Nové Olešné Lenka Hynková zatím představu o možnostech strážníka nemá. Spíš vyčkává, jaké dostane informace na úterním setkání. „Asi by u nás nemusel být strážník pořád, jsme poklidná vesnice, ale mohl by tudy v noci občas projet, aby odradil zloděje," uvedla.